Příští stanice: Estonsko. ŠKODA si v těchto týdnech nedopřeje oddechu. Po úspěšném domácím vystoupení na Rally Bohemia čeká českou automobilku od 17. do 19. července další soutěž, tentokrát ze série mistrovství Evropy (ERC). „Extrémně rychlé šotolinové ce

Rally Estonia

Finský rychlík ve službách týmu ŠKODA Motorsport nastoupí do sedmého podniku ERC kolem druhého největšího estonského města Tartu jako vedoucí jezdec šampionátu.

Rally Estonia je jako nový přírůstek v kalendáři  ERC velkou neznámou letošního rallyového léta. Na 63 účastníků čeká 231,55 soutěžních kilometrů, většinou po zvlněných šotolinových cestách. Vedle Lappiho, který společně se svým spolujezdcem Janne Fermem nastoupí na start ve voze Fabia Super 2000, pojede také posádka týmu ŠKODA AUTO Deutschland, startující v sesterském továrním voze: Sepp Wiegand/Frank Christian do soutěže nastoupí jako přímí pronásledovatelé svých finských kolegů. Wiegand, který se o minulém víkendu na Rally Bohemia umístil na třetím místě, je v celkovém hodnocení ERC o 33 bodů za Lappim – se stejným počtem s druhým Craigem Breenem (IRL).

ŠKODA Fabia Super 2000

„Chci samozřejmě dosáhnout dobrého výsledku a získat tak do mistrovství co nejvíc bodů. Ale při soutěži ERC hraje nezanedbatelnou roli zkušenost. To naposledy prokázalo vítězství Freddyho Loixe v Belgii. V Estonsku bude celá pozornost upřena na ‚lokální matadory‘, jako například na Otta Tänaka“, říká Lappi. „Ze začátku si budu muset zase zvykat na rychlé šotolinové tratě, minulý víkend jsem na Rally Bohemia ještě jezdil na asfaltu. Ale šotolina je můj nejoblíbenější povrch, na ní jsem jako soutěžní jezdec vyrostl,“ dodává Lappi.

Lappiho domovinu od Estonska dělí sice jen Finský záliv, přesto je největší rally v Pobaltí pro něj i pro celý tým ŠKODA Motorsport novinkou – stejně jako pro nejlepšího německého soutěžního jezdce Seppa Wieganda. „Slyšel jsem, že to tam je jako ve Finsku, ale ani tam jsem ještě nikdy nejel“, říká Wiegand. „Estonsko pro nás zase budou mimořádnou výzvou, ale budu se snažit o co nejlepší výkon. S umístěním na stupních vítězů v Severním Irsku a v Belgii jsem v ERC dokázal, že jezdím čím dál lépe.“ Třiadvacetiletý jezdec přesvědčil svým druhým místem na Circuit of Ireland Rally hned za Lappim a třetím místem při svém debutu v Belgii.

ŠKODA je se třemi vítězstvími z pěti dosavadních startů v letošní sezóně ERC na úspěšné vlně. Freddy Loix s vozem Fabia Super 2000 naposledy triumfoval na domácí soutěži v západních Flandrech, předtím vyhrál Lappi soutěže v Lotyšsku a v Severním Irsku.

V domácí soutěži Rally Bohemia v okolí hlavního sídla české automobilky v Mladé Boleslavi oslavila ŠKODA minulý víkend navíc i 40. narozeniny svých sportovních modelů RS. Sepp Wiegand a tovární jezdec značky ŠKODA Jan Kopecký uctili historii verzí RS tím, že na start nastoupili ve dvou vozech Fabia Super 2000 v červenobílém retro-designu. Lappi mimo vlastní soutěž testoval přeplňovaný motor pro nový vůz Fabia R 5.  Kategorie R 5 bude následovníkem dnešních vozů třídy Super 2000. Nový soutěžní vůz R 5 bude podle v souladu s reglementem FIA vybaven motorem o objemu 1,6 litru, přeplňovaným turbodmychadlem.

Víte že …

… Rally Estonia se jede teprve popáté? Svou premiéru oslavila tato šotolinová soutěž v roce 2010. Prvním vítězem byl lokální matador Markko Märtin. V letech 2011 a 2012 triumfoval Nor Mads Østberg, který je v dnes na čtvrtém místě v hodnocení mistrovství světa (WRC).

… Rally Estonia je největší soutěží v pobaltských zemích? Na startovní listině figuruje 169 týmů z 19 různých zemí, 63 z nich v kategorii ERC. Tento podnik se zároveň započítává do mezinárodního mistrovství Estonska a do mistrovství Evropy FIA Historic Rally.

… na Rally Estonia získává vítěz tradičně umělecky zdobenou přilbu? V letošním roce na přilbě vedle červené číslice 1 dominuje modrá barva.

… že centrum soutěže Otepää bylo dosud známé především jako středisko zimních sportů? Každoročně se tu konají závody světového pohárů v běhu na lyžích, příští závod je plánován na leden 2015.

…že Estonsko je od roku 1991 zase nezávislou zemí? Od roku 2011 patří země do eurozóny, platí se tam tedy eurem.

… ŠKODA  patří v pobaltských zemích Estonsku, Lotyšsku a Litvě  k nejúspěšnějším značkám? V prvním pololetí 2014 tam prodeje vzrostly o 34,5 procent.

Číslo pro Estonia: 6

Již šestkrát se v letošní sezóně mistrovství Evropy (ERC) jezdcům s vozy ŠKODA Fabia Super 2000 podařilo umístit na stupních vítězů, z toho třikrát na nejvyšším stupni. Při prvním lednovém závodě v Rakousku se domácí jezdec Raimund Baumschlager umístil na třetím místě. Tovární jezdec Esapekka Lappi (FIN) zvítězil v Lotyšsku a v Severním Irsku. Pilot týmu ŠKODA AUTO Deutschland Sepp Wiegand byl v Severním Irsku druhý a v Belgii třetí. Zvítězil tam domácí favorit Freddy Loix  s vozem Fabia Super 2000.

Mistrovství Evropy v automobilových soutěžích (ERC), bodové hodnocení v hodnocení jezdců po šesti z celkem jedenácti soutěží sezóny:

1. Esapekka Lappi, 103 bodů; 2.Craig Breen, 70; 3.Sepp Wiegand, 70; 3. Vasily Gryazin, 53; 5. Kajetan Kajetanowicz, 48; 6. Robert Kubica, 39; 7. Kevin Abbring, 38; 8. Bernardo Sousa, 37; 9. Freddy Loix, 37; 10. Robert Cosani, 37.