Obyvatelům a návštěvníkům Mladé Boleslavi se v sobotu naskytl nevšední zážitek. Mohli vidět kolonu více jak osmdesáti vozů ŠKODA 1000 MB, které jely spanilou jízdu městem a slavily „50 let s eMBéčkem“.

50 let s eMBéčkem

V sobotu 16.8.2014 se u 11. brány Auto ŠKODA v Mladé Boleslavy  pořádala oslava 50 let s eMBéčkem.  Organizátory celé akce byly kluby Hundertgang a Club MBX Praha, kteří připravily obyvatelům a návštěvníkům Mladé Boleslavi nevšední zážitek.  Mohli vidět kolonu více jak osmdesáti vozů ŠKODA 1000 MB, které jely spanilou jízdu městem.

Sraz účastníků Klubu MBX Praha začal v dopoledních hodinách na parkovišti ŠKODA Muzeum, kde se sjelo na sedm desítek škodovek, z niž bylo necelých šedesát embéček. Před polednem celá kolona vyrazila na parkoviště u brány ŠKODA Auto č.11, kam tou dobou začaly najíždět i vozy Hundertgangu, mezi nimiž bylo i víc jak 20 eMBéček. Tím se na parkovišti sjelo (Hundertgang, Klubu MBX Praha, VIP) na 150 škodovek, které přijely slavit „50 let s eMBéčkem“.

Součástí programu byla autogramiáda Jana Tučka, jenž letos u nakladatelství GRADA vydal knížku “Legendární Škoda 1000 MB”. Michal Vičar nám vyprávěl, jak se s eMBéčkem cestuje kolem světa a jaké problémy ho provázely. Velmi zajímavá byla i přednáška Michala Velebného, který představil závodní vozy s komponenty Škoda 1000 MB.

Velká fotogalerie „50 let s eMBéčkem“

Nové eMBéčko odstartovalo novou epochu mladoboleslavského závodu. Škodovka přišla s úplně novou koncepcí lidového vozu, který měl samonosnou karoserii a motor s hliníkovým tlakově litým blokem. Tomuto litrovému motoru (988 ccm) se také říkalo čtvercový, protože jeho vrtání bylo stejné jako zdvih (68mm).

Že se jednalo opravdu o moderní vůz, naznačovala i koncepce vše vzadu (motor a poháněná náprava). V té době toto řešení používaly i jiné světové automobilky, např. Renault 8. Z počátku bylo eMBéčko pouze čtyřmístné, až po modernizaci v roce 1966 mohlo pojmout pět cestujících.

Oslava končí, párty začíná

Oslava končí, účastníci Hundertgangu na konci spanilé jízdy odjíždějí směrem na Jičín, a my s Klubem MBX Praha míříme do Kosmonos do kempu, kde začíná teprve ta správná párty u táborového ohně „50 let s eMBéčkem“.

Velká fotogalerie „50 let s eMBéčkem“