Již v loňském roce nás zaujalo spojení historických vozidel a roudnického vinobraní. Letos se veteráni do Roudnice sjely již po třinácté a na zaplněném náměstí byla kromě historických automobilů, motocyklů k vidění i módní přehlídka dobového oblečení.

Roudnice nad Labem

Hlavní dominantou Roudnice nad Labem je ranně barokní zámek, který vznikl v letech 1652 – 1684 na místě původního románského hradu, který byl v pozdějších obdobích rozšiřován a upravován. Počátkem 2. pol. 16. století bylo za Jana Tarnovského z Tarnova postaveno italskými mistry východní křídlo, navazující na okrouhlou věž tvořící východní zakončení hradu.

Současně s historiky v Roudnici, probíhaly v areálu zámku a jeho okolí již tradiční a velice oblíbené oslavy vína a burčáku. Do města Roudnice nad Labem se sjeli vinaři ze širokého okolí a kromě desítek litrů kvalitního vína a burčáku nabídli slavnosti i bohatý doprovodný program, který zaujal všechny návštěvníky.

 

Historici v Roudnici

Spojení historických vozidel a roudnického vinobraní v roce 2002 se ukázalo jako dobrá myšlenka. U počátku všeho stáli tři nerozluční kamarádi až po uši zamilovaní do starých strojů. Čas ukázal,že  spojení vinobraní s veterány byl dobrý nápad a byla vytvořena úspěšná tradice s názvem Historici v Roudnici. 

Více popisovat celou akci asi není potřeba. Jen ve stručnosti doplníme, že v dopoledních hodinách byly veteráni vytaveni na roudnickém náměstí, následovala módní přehlídka dobového oblečení a vyhlášení výsledků. V odpoledních hodinách pak účastníky čekala jízda po vyznačené trase, kde se veteráni potkávají a posádky na sebe pozdravně mávají.

Atmosféru letošního ročníku vám více přiblíží fotogalerie, kterou nafotil Olin. Jako vloni i letos, se zpáteční cesta  nesla v duchu příjemně strávené soboty a s přáním šťastně domů dovést několik lahví burčáku.

Velká fotogalerie Historici v Roudnici 2014