Závod společnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách slaví 80. výročí založení. Automobily se ve východočeském závodě vyrábí od roku 1934, od roku 1947 z linky sjíždí vozy značky ŠKODA. Dnes v Kvasinách vyrábí zhruba 4.200 zaměstnanců modely ŠKODA Superb, Yeti a Room

80 let závodu ŠKODA v Kvasinách

„80 let výroby automobilů v Kvasinách – toto jubileum znovu potvrzuje tradici českého automobilového průmyslu,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast výroby Michael Oeljeklaus. Od roku 1934 sjelo v Kvasinách z linky už více než 1,5 milionu vozů. „Na bázi východočeské průmyslové tradice a svého skvělého osazenstva je dnes závod v Kvasinách důležitým pilířem naší mezinárodní výrobní společnosti a hraje důležitou roli v Růstové strategii ŠKODA. V následujících letech se roční produkce tohoto závodu bude dále zvyšovat. Za tímto účelem budeme do závodu významně investovat a v Kvasinách vybudujeme mimo jiné také kompetenční centrum pro výrobu vozů kategorie SUV,“ říká Michael Oeljeklaus.

Automobily se v Kvasinách vyrábí od roku 1934. Prvním vozem značky ŠKODA, vyráběným v tomto závodě, byla v roce 1947 tehdejší ŠKODA Superb, luxusní model své doby. V dalších desetiletích se ve východočeském závodě vyráběla řada známých až legendárních modelů značky ŠKODA jako například kabriolet ŠKODA Felicia (1958-1964), ŠKODA 110 R Coupé (1970-1980) a ŠKODA Pick-up/VW Caddy Pick-up (1995-2001).

Rozhodujícím milníkem v moderní historii bylo v roce 2001 zahájení výroby první „novodobé“ generace vozu ŠKODA Superb. Nová vlajková loď značky ŠKODA znamenala před 13 lety začátek razantního rozšiřování a modernizace závodu až do podoby moderní výkonné automobilky. Jen pro zahájení výroby modelu ŠKODA Superb investovala ŠKODA v Kvasinách na počátku tisíciletí společně s koncernem Volkswagen zhruba 190 milionů eur.

Od roku 2001 se kvasinský závod společnosti ŠKODA AUTO postupně rozšiřoval. V roce 2006 byl představen nový model z Kvasin – ŠKODA Roomster. A pochází odtud také další zcela nový model – ŠKODA Yeti, který se v roce 2009 stal prvním kompaktním SUV značky ŠKODA.

Spolu s rozšiřováním palety vozů vyráběných v Kvasinách vzrostla celková roční výroba v tomto závodě až na bezmála osminásobek, z 20.000 na 150.000 vozů. Koncem roku 2013 opustil brány kvasinského závodu 1,5miliontý vůz. Z linky zde dnes sjíždí modely ŠKODA Superb, Yeti a Roomster.

V souvislosti s modelovou ofenzívou investovala ŠKODA v letech 2001 až 2013 do závodu zhruba 650 milionů eur, mimo jiné také do ekologických opatření. V polovině roku 2013 byla v Kvasinách uvedena do provozu nová kogenerační jednotka, díky níž klesly lokální emise CO2 o deset procent respektive o 8.000 tun CO2 ročně. Do tohoto ekologického opatření byly investovány zhruba 3 miliony eur. Kogenerační jednotka získala v České republice ocenění ‚Ekologický projekt roku’.

V následujících letech bude ŠKODA AUTO svůj závod v Kvasinách dále rozšiřovat. Mimo jiné se zde dokončuje nová svařovna a rozšiřují se provozy montáže a logistiky, obnovuje se také infrastruktura závodu. Se zhruba 4.200 zaměstnanci je dnes kvasinský závod společnosti ŠKODA AUTO největším průmyslovým zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji. Na počátku devadesátých let – při vstupu koncernu Volkswagen – měl závod pouze 500 zaměstnanců. ŠKODA se kromě toho v regionu angažuje také v mnoha společenských projektech. „Společenská angažovanost v regionech našich závodů je pro nás samozřejmostí, realizujeme jí formou konkrétních projektů,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast personalistiky Bohdan Wojnar. Podpora se zaměřuje zejména na oblasti školství, technického vzdělávání, bezpečnosti silničního provozu a ekologie.

80 let výroby automobilů v Kvasinách – důležité milníky

1934
Založení karosárny Jawa v Kvasinách.

1947
Zahájení výroby modelu ŠKODA Superb.

1959
V Kvasinách začíná výroba kabrioletu ŠKODA Felicia.

1970
Zahájení výroba sportovního kupé ŠKODA 110 R.

1981
Zahájení výroby modelu ŠKODA Garde/Rapid.

1991
ŠKODA se stává součástí koncernu Volkswagen.

2001
Nová vlajková loď značky ŠKODA – model Superb – sjíždí z linky v Kvasinách.

2006
Zahájení výroby nového modelu ŠKODA Roomster v Kvasinách.

2009
V Kvasinách nabíhá výroba kompaktního SUV Yeti.

2013
Leden: Do Kvasin se vrací montáž modelu ŠKODA Roomster.
Červenec: Do provozu je uvedena nová kogenerační jednotka. Do tohoto ekologického opatření, které bylo později oceněno jako „Ekologický projekt roku“ byly investovány zhruba 3 miliony eur.
Listopad: V Kvasinách sjíždí z linky 1,5miliontý vůz.
Prosinec: V Kvasinách byla vyrobena 500.000. ŠKODA Superb druhé generace.

2014
Duben: Koncern Volkswagen oznámil, že se v Kvasinách bude vyrábět další nový model.
Září: Závod v Kvasinách si připomíná 80. výročí svého založení.