Šampioni s vozy ŠKODA by chtěli vynikající sezónu v Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) završit při jejím vrcholu v Číně. S perfektní bilancí pěti vítězství z dosavadních pěti rally jedou posádky Jan Kopecký/Pavel Dresler a Gaurav Gill/Glenn Macneall do

ŠKODA Fabia Super 2000

Tým ŠKODA MRF s tovární podporou má třetí titul v hodnocení značek v APRC* jistý již před „China Rally Longyou“. Jan Kopecký je navíc prvním jezdcem v historii, který během dvou po sobě jdoucích let získal titul pro jezdce v mistrovství Evropy v rally (ERC) a v APRC*.

„Jsme samozřejmě velice hrdí, že jsme při své premiérové sezóně v APRC tento titul pro značku ŠKODA získali. Ale důvod k oslavám teď ještě není: Během vrcholu sezóny bychom ji chtěli dokonale zakončit a potěšit naše fanoušky v Číně,“ řekl Kopecký. 32letý tovární jezdec ŠKODA vyhrál tři podniky sezóny – v Nové Kaledonii, v Austrálii a naposledy v Japonsku. Obhájce titulu Gill triumfoval na zbývajících dvou rally APRC na Novém Zélandu a v Malajsii. V Číně by se chtěl Gill Kopeckému vyrovnat minimálně počtem vítězství: „Po druhém místě v loňském roce v Číně bych chtěl sezónu zakončit vítězstvím. Konec konců je to pro celou značku ten nejdůležitější podnik.“

To, jak je značka ŠKODA v Číně oblíbená, dokázala již v září první účast této značky na rally veteránů v Pekingu a Šanghaji. Na „Top City Classic Rally China“ nadchly desetitisíce diváků kabriolet ŠKODA z roku 1961 a vůz Laurin & Klement 300 z roku 1923 – nejstarší vůz v účastnickém poli. Při „China Rally Longyou“ o délce 230,92 kilometrů a s 13 rychlostními zkouškami by měl diváky nadchnout supermoderní soutěžní speciál Fabia Super 2000.

ŠKODA chce zvýšit svůj celosvětový prodej v následujících letech na minimálně 1,5 milionu vozů za rok a přidat zejména na rostoucích asijských trzích. Jen v Číně by měl počet prodaných vozů v budoucnu překročit 500 000. V minulém týdnu doprovázel člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO pro personální oblast Bohdan Wojnar českou vládní delegaci s prezidentem Milošem Zemanem při státní návštěvě v Číně.

Vedle hattricku v hodnocení značek a jezdců v APRC je ŠKODA také v mistrovství Evropy FIA v rally (ERC) již před posledním podnikem jasným šampionem. Při finále sezóny na Korsice od čtvrtka do soboty má tovární jezdec ŠKODA Esapekka Lappi volnou cestu k titulu v ERC. Tento špičkový vůz s pohonem čtyř kol z Mladé Boleslavi je také na seznamu mistrů ve čtyřech národních mistrovstvích.

Zkušený belgický jezdec „Fast“ Freddy Loix, který v červnu vyhrál s vozem Fabia Super 2000 závod mistrovství Evropy v rally ve své vlasti, si zajistil belgický mistrovský titul. Předtím vyhrál šampionát v Portugalsku Pedro Meireles, podporovaný importérem značky ŠKODA v Portugalsku. Velice zkušený pilot Raimund Baumschlager si zajistil s vozem Fabia Super 2000 svůj již dvanáctý mistrovský titul v rally v Rakousku. Navíc na Slovensku vyhráli mistrovství Poláci Grzegorz Grzyb/Robert Hundla.

* Podmíněno potvrzením FIA.

Víte, že …

… šest závodů Asijsko-pacifického šampionátu v rally se koná v regionech, kde žije více než 2,5 miliardy lidí?

… Čína je největším jednotlivým trhem pro značky ŠKODA na světě? Jen v září 2014 sem bylo dodáno 24 900 vozů, což představuje více než čtvrtinu celkového odbytu automobilky na celém světě. Zvýšení o 16,3 procenta oproti výsledku loňského roku ve stejném měsíci (září 2013: 21 400) zároveň znamenalo druhý nejlepší výsledek měsíčního prodeje značky ŠKODA od jejího vstupu na čínský trh v roce 2007. Celkem se za prvních devět měsíců prodalo 198 200 vozů.

… „China Rally Longyou“ je do roku 2006 součástí Asijsko-pacifického mistrovství FIA (APRC)? Předtím byla rally v provincii Če-ťiang součástí čínského mistrovství v rally (CRC).

… Cody Crocker je rekordním vítězem „China Rally Longyou“? Australan vyhrál rally v letech 2006 až 2009 čtyřikrát po sobě.

… Alister McRae vyhrál „China Rally Longyou“ v roce 2011 a 2012 a pokračoval tak v úspěšné historii rodiny McRaeových v Číně? Jeho starší bratr, legenda rally Colin McRae, vyhrál „Rally China“ již v roce 1997, tehdy ještě jako součást mistrovství světa FIA v rally (WRC).

… „Longyou“ je okres čínské provincie Če-ťiang? Tato provincie je známá jako „země ryb a rýže“. U východního pobřeží Číny se nachází největší rybářská oblast a rýže je na pevnině nejdůležitější zemědělskou plodinou.

… v provincii Če-ťiang stojí nejdelší oceánský most na světě? V květnu 2008 byl v zálivu Chang-čou otevřen stejnojmenný most Chang-čou. Stavba mostu se 6 jízdními pruhy začala v listopadu 2003 a celkově stála v přepočtu 1,1 miliardu eur.

… ŠKODA má na „China Rally Longyou“ dobré vzpomínky? V loňském roce vyhráli „China Rally Longyou“ Esapekka Lappi/Janne Ferm před svými týmovými kolegy Gauravem Gillem/Glenem Macneallem a zajistili tak značce ŠKODA vítězství v mistrovství v hodnocení výrobců.

Číslo pro „China Rally Longyou“: 1, 2, 3

1, 2, 3 – na prvních třech místech v hodnocení jezdců v APRC jsou piloti ŠKODA. Nový šampion Jan Kopecký vede před obhájcem titulu Gauravem Gillem. Oba piloti jezdí pro tým ŠKODA MRF s tovární podporou. Také Číňan Jun Xu na třetím místě vděčí za svůj úspěch vozu ŠKODA Fabia Super 2000.

Asijsko-pacifické mistrovství FIA v rally (APRC), bodový stav hodnocení značek po pěti ze šesti podniků sezóny:

1. ŠKODA, 192 bodů (a tím mistr APRC*); 2. Mitsubishi, 94; 3. Subaru 82; 4. Proton, 72; 5. Renault, 45

Asijsko-pacifické mistrovství FIA v rally (APRC), bodový stav hodnocení jezdců po pěti ze šesti podniků sezóny:

1. Jan Kopecký, 151 (a tím mistr APRC*); 2. Gaurav Gill, 104; 3. Jun Xu 97; 4. Mark Pedder, 90; 5. Michael Young, 88

Kalendář APRC 2014:

11.-13. dubna: Rally of Whangarei – Nový Zéland
16.-18. května: Rallye de Nouvelle Caledonie – Nová Kaledonie
20.-22. června: Rally Queensland – Austrálie
15.-17. srpna: Malaysian Rally – Malajsie
26.-28. září: Rally Hokkaido – Japonsko
7.-9. listopadu: China Rally – Čína