Po několika letech budování zahájilo 18.4.2015 svou první sezónu RETROAUTOMUZEUM ve středočeských Strnadicích. V obci nacházející se 17 km od Benešova a 50 km od Prahy vzniklo jedno z největších soukromých automobilových muzeí v České republice.

RETROAUTOMUZEUM

Návštěvníci mají možnost obdivovat téměř stovku automobilů z období let 1948–1989. Muzeum tak představuje ucelenou kolekci vozidel, s nimiž jsme se mohli setkávat na našich silnicích v druhé polovině minulého století. Nejedná se pouze o vozy československé provenience, ale i o automobily celého bývalého východního bloku. Kromě vozů vyráběných v zemích RVHP (Rady Vzájemné Hospodářské Pomoci) nemohou pochopitelně chybět ani vysněné západní vozy prodávané v Tuzexu pouze těm vyvoleným.

OSUD

RETROAUTOMUZEUM je výsledkem mnohaleté sběratelské činnosti. Sbírku muzea netvoří pouze „tradiční“ zástupci vozidel éry socialismu, tedy Škodovky, Trabanty, Lady atd., ale najdeme zde zástupce všech hlavních i méně známých výrobců bývalého východního bloku. Zřizovatelem muzea je občanské sdružení OSUD (Občanské Sdružení pro Uchovávání automobilového Dědictví). RETROAUTOMUZEUM usiluje na rozdíl od řady projektů, které vycházejí ze současné módní retrovlny, a vznikají téměř stejně rychle, jako zanikají, o prezentaci technického dědictví let minulých prostřednictvím moderních forem muzejní prezentace. Tomu odpovídá i jeho snaha o přijetí do Asociace muzeí a galerií České republiky a úspěšně se rozvíjející spolupráce s Vojenským Technickým muzeem v Lešanech u Týnce nad Sázavou.

„Od zavinovačky k sametu“

Expozice muzea je tvořena několika výstavními celky doplněnými o řadu dioramat. Jedna z hlavních částí nazvaných „Od zavinovačky k sametu“ je věnována fenoménu automobilu, který nás provází opravdu doslova celým životem. V době, kdy se některé typy vozidel vyráběly prakticky beze změn i dvě desítky let, se s jejich nejrůznějšími variantami mohl člověk potkávat v průběhu větší části svého života. Tuto realitu prezentuje muzeum návštěvníkům moderní zábavnou formou.

Poznávání historických vozidel

Samozřejmostí provozu muzea jsou i nejrůznější doprovodné programy. Dnešní moderní interaktivita muzejních expozic je v našem případě dovedena k dokonalosti. Ve kterém muzeu máte možnost absolvovat ukázkovou jízdu v jednom z vystavovaných exponátů?  A to nikoliv jako spolujezdec, ale přímo za volantem vozu. Domníváme se totiž, že při poznávání historických vozidel doby nedávno minulé není nad osobní zkušenost. Zkušební vozidla se budou průběžně obměňovat a o aktuálním typu budete informováni na našich webových stránkách.

Velká fotogalerie RETROAUTOMUZEUM

 

Související článek: RETROAUTOMUZEUM – slavnostní otevření