V rámci státní návštěvy Číny si český premiér Bohuslav Sobotka 23. listopadu 2015 prohlédl výrobu vozů značky ŠKODA v závodě společnosti Shanghai Volkswagen (SVW) v An-tchingu nedaleko Šanghaje. Od listopadu 2013 tam z linek sjíždí kompaktní SUV ŠKODA Yet

ŠKODA AUTO

Česká vládní delegace měla vedle prohlídky výroby vozů na programu také setkání s předsedou představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhardem Maierem a členem představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast personalistiky Bohdanem Wojnarem.

„V uplynulých letech se ŠKODA v Číně skvěle rozvíjela,“ zdůraznil předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „Více než 1,5 milionu vozů prodaných v Říši středu od vstupu na zdejší trh v roce 2007 je důkazem toho, že automobily značky ŠKODA a umění českých inženýrů jsou u čínských zákazníků žádané. V příštích letech chceme v úspěšném kurzu na našem největším trhu pokračovat rozšířenou ofenzívou atraktivních modelů SUV,“ dodává Maier. „Těším se proto, že teď rozšíření modelové palety v tomto segmentu konkrétně urychlíme.“

Crossover Utility Vehicle

V této souvislosti byla s čínským partnerem SVW podepsána dohoda o výrobě dalšího derivátu SUV v rámci globální strategie SUV a navíc ještě memorandum o porozumění týkající se vývoje vozu CUV (Crossover Utility Vehicle) v kompaktní třídě.

V rámci své celosvětové modelové ofenzívy rozšiřovala ŠKODA svou modelovou paletu v poslední době důsledně také v Číně. Jen v loňském roce se nabídka modelů na největším automobilovém trhu světa zdvojnásobila. K dispozici je šest různých modelů tradiční české automobilky, od modelu Fabia až po Superb. Dosavadním vrcholem bylo uvedení nové generace modelu ŠKODA Superb koncem října 2015. Zcela nově vyvinutá vlajková loď automobilky ŠKODA se svým moderním, výrazným designem, inovativní technikou a vynikající nabídkou prostoru i v Číně plně odpovídá vkusu a potřebám zákazníků.

Značka ŠKODA je v Říši středu přítomna od roku 2007. Od té doby vzrostly roční prodeje značky až na 281 400 vozů v roce 2014. To představuje zhruba jednu čtvrtinu celkového odbytu značky ŠKODA. Od ledna do října 2015 dodala ŠKODA svým zákazníkům na čínském trhu 226 100 vozů. Značka tedy v porovnání se stejným obdobím minulého roku své prodeje opět zvýšila.

Česká automobilka v Číně od počátku spoléhá na úzkou spolupráci s partnerem Shanghai Volkswagen (SVW), společným podnikem SAIC a koncernu Volkswagen. Vozy značky ŠKODA se dnes vyrábějí ve čtyřech čínských závodech společnosti SVW, a to v An-tchingu, Nan-ťingu, I-čengu a Ning-po.

V závodě An-tching, který se nachází v blízkosti Šanghaje a který premiér Sobotka navštívil, sjíždí od listopadu 2013 z linek model ŠKODA Yeti. V porovnání s evropskou verzí modelu Yeti má čínské provedení o šest centimetrů prodloužený rozvor, a plní tak přání čínských zákazníků, požadujících více místa na zadních sedadlech. ŠKODA Yeti přesvědčuje skvělými jízdními vlastnostmi jak na silnici, tak i v terénu.