Na Slovensku zavedou zákaz stáčení tachometrů u ojetých vozidel, za jeho porušení budou vysoké pokuty. Tamní autobazary by podle zákona měly mít zakázáno se stočenými automobily obchodovat. Vyplývá to z návrhu zákona, který dnes schválil slovenský parlame

Slovensko chystá vysoké pokuty

Na slovenských pozemních komunikacích se v současnosti pohybují desítky, možná i stovky tisíc automobilů, u nichž došlo k manipulaci s tachometrem. Jedná se nejen o klamání spotřebitele, ale především má technický stav vozidel vliv na bezpečnost jak řidičů, tak chodců.

“Společnost AAA AUTO na problém přetáčení tachometrů upozorňuje již od roku 2007,” uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. “Schválení této novely má dalekosáhlý význam pro zkulturnění a pročištění slovenského trhu s ojetými vozidly. Pouze uvedení v účinnost ukáže jeho schopnost postihovat toto společensky nepřijatelné řízení. Je však potřeba upozornit na to, že dokazování stočení kilometrů bude u některých vozidel více než složité. Nejčastěji se totiž stáčejí dovozová vozidla, a to ještě před přihlášením na Slovensku, proto bude získávání důkazů velmi problematické,” dodala.

Pokuta 3000 až 50 000 eur

Návrh zákona, který přednesla strana SMER – SD, podpořila i většina zástupců opozice. Až normu podepíše prezident, bude slovenská obchodní inspekce od března příštího roku ukládat viníkům za přetáčení tachometrů nebo již za samotné obstarání pomůcek k neoprávněné manipulaci s počítadlem ujeté vzdálenosti vozidla pokutu 3000 až 50 000 eur (81 000 až 1,35 milionu Kč). Stejná pokuta bude hrozit i prodejcům vozidel, pokud zájemcům nabídnou auto s upraveným stavem tachometru, a to bez ohledu na to, kdo s tachometrem manipuloval.

“Kupující si totiž nemá možnost oficiálně prověřit údaje vozidla, které bylo stočené ještě před všemi kontrolami na našem území, neexistuje ani společná evropská databáze, která by byla schopna poskytnout relevantní důkazy. Bude zapotřebí, aby stát dal prodejcům k dispozici dostatečné nástroje, které jim umožní jednoznačně určit, zda je stav tachometru pravdivý. Na trhu musí existovat jistota, které vozy jsou stočené a které ne. Pak je také důležité jasně stanovit, jaký bude další osud již stočených vozů. Je také otázka, proč zákon neobsahuje zákaz prodeje stočených vozů občany, to v něm podle nás chybí,” dodala Karolína Topolová.

Pokuta až 100 000 eur hrozí tomu, u koho se během tří let prokáže opakované provinění. Podnikatelům navíc budou moci úřady zároveň odebrat oprávnění k podnikání. Podle dřívějšího odhadu automotoklubu ÚAMK a autobazaru AAA AUTO vydělají podvodníci v Česku na autech s přetočeným tachometrem každý rok téměř 19 miliard korun. Aut, která mají upravený počet najetých kilometrů, se v ČR každoročně prodá na 270 000, což odpovídá 45 procentům trhu. Český Nejvyšší soud loni rozhodl, že přetočení tachometru na prodávaném ojetém voze je trestný čin podvodu, když tím prodejce auta způsobí kupujícímu škodu nad 5000 Kč.