Všem známý materiál, každý se s ním denně poutá v autě, někomu zachrání život a jiný kvůli němu dostane pokutu. Ano bezpečnostní pás, který běžně končí ve spalovnách a my pro něho vymysleli další využití. Recyklujeme je a děláme z nich tašky, kabelky, pen

ZasPas

Materiál je to velmi specifický, různorodý a mimořádně odolný. Bezpečnostní pásy se liší nejen barvou a opotřebením, ale i strukturou a vzorem. Vše závisí na typu vozidla a roku jeho výroby. Proto při obcházení vrakovišť zažíváme dobrodružství v podobě nalézání různých barev a vzorů pásů, které dělají každou tašku jedinečným originálem. Z aut využíváme také “auto cvakátka” k uzavírání tašek, nebo jenom jako ozdobu, či brož.

Recyklované bezpečnostní pásy

Celá myšlenka tašek z pásů vznikla díky rozhovoru s kamarádem, který vlastní autovrakoviště. „Jelikož mě baví vyrábět věci, které můžu dále využít, domluvila jsem se s ním a dojela si k němu pro první várku pásů. Ušila jsem si z nich první tašku a od prázdnin v roce 2012 jsme jí začala nosit. Okolí se líbila a rodina mne popíchla, ať je nabídnu i ostatním.“ Vše tvoříme dohromady s manželem. S šitím tašek nám pomáhají zlaté české ručičky švadlenek a jejich silné stroje. Materiál je to velmi houževnatý a ustřihnout, uříznout nebo ho prošít není vůbec jednoduché. A i od toho se odvíjí odolnost a životnost tašek.

Moc daleko jsme se s manželem neodchýlili od své profese. Oba jsme architekti a dále se věnujeme taškám i samotnému oboru. Jen výroba těchto produktů je pro mne příjemnější díky kontaktu s lidmi. Za počítačem jich architekt moc nepotká. 

Naše produkty můžete najít nejenom na webových stránkách zaspas.cz, ale také v pražských designových krámcích či na designových trzích, kde si tašky můžete vyzkoušet a popovídat si s námi. Těšíme se na Vás Terka a Vojta.