› Na přání dodávané xenonové světlomety s funkcí Adaptive Frontlight System (AFS)
› Smart Light Assist zajistí nezbytný přehled za snížené viditelnosti
› Individuální světelné podmínky v interiéru díky ambientnímu LED-osvětlení

ŠKODA Superb

Praktickými prvky z oblasti světelné techniky vnáší nová ŠKODA Superb do tmavých zimních měsíců nové světlo: Na přání mohou být obě provedení karoserie vybaveny bixenonovými světlomety včetně funkce AFS a LED-světly pro denní svícení. Smart Light Assist zajistí dobrou viditelnost při nočních jízdách. Díky volitelnému ambientnímu osvětlení lze individuálnímu vkusu přizpůsobit i osvětlení v interiéru.

SKODA-Superb-dynamic-light-features-2

Adaptive Frontlight System

Lepší výhled za snížené viditelnosti zajistí u vozů nové generace modelu ŠKODA Superb funkce Adaptive Frontlight System (AFS), zahrnující bixenonové světlomety včetně LED-světla pro denní svícení. AFS v závislosti na jízdních a povětrnostních podmínkách optimálně osvětlí vozovku i s okolím a přizpůsobí osvětlení vozovky různým jízdním situacím. Systém pracuje ve třech režimech: město, silnice a dálnice. Režim silnice je aktivní v rozmezí od 0 do 15 km/h a od 50 do 90 km/h. Pravý a levý modul světlometů se při něm nachází v základní pozici. V městském režimu je světelný kužel širší a kratší, než je tomu v silničním režimu, neboť zde je nutné optimální osvětlení chodníků a křižovatek. Městský režim je aktivní v rychlostech od 15 do 50 km/h. Při rychlé jízdě po dálnici je naproti tomu žádoucí dlouhý dosah světel a osvětlení levého i pravého jízdního pruhu. V tomto režimu se levý modul světlometů nakloní vzhůru a doleva od základní pozice, zatímco pravý modul se přizvedne.

Corner-funkce

Nedílnou součástí systému AFS je natáčecí světlo do zatáček, které je aktivní při rychlostech od 0 km/h do 40 km/h. Systém je doplněn odbočovacím světlem, takzvanou Corner-funkcí, integrovanou do předních mlhových světlometů. Souhra těchto funkcí podstatně zlepšuje výhled z vozu za tmy.

Smart Light Assist

Světlo do tmy vnáší také Smart Light Assist: takzvané maskované trvalé dálkové světlo prostřednictvím multifunkční kamery za tmy rozpozná vozidla v protisměru i ostatní automobily před vozidlem. Na těchto úsecích se pak dálkové světlo automaticky ztlumí. Kolem maskovaných ploch ale zůstává zachována plná intenzita světla a maximální dosah reflektorů. Místo automatického vypínání dálkového světla po zjištění protijedoucího vozu nová technika postupuje selektivně. Lze tak vždy naplno využívat efekt dlouhé dohlednosti, který skýtají dálková světla, a neoslňovat tím ostatní účastníky silničního provozu. Funkce Smart Light Assist tak ve všech dopravních situacích zajistí optimální osvětlení a větší bezpečnost.

Ambientní osvětlení

Také interiér nové generace modelu ŠKODA Superb může být volitelně vybaven inovativními světelnými prvky. Ambientní osvětlení na bázi světelných diod vytváří světelné efekty, závislé na stavu vozu: po otevření vozu se osvětlení interiéru přepne na takzvaný ,Uvítací režim‘. V něm vozu dodávají jedinečnou atmosféru prvky ze světelných vodičů, táhnoucí se kolem celého přístrojového panelu a po výplních dveří. Osvětlené jsou v tomto režimu také kliky dveří, sedadla a prostor pro nohy. Po nastartování motoru se intenzita světla automaticky přepne na ,Jízdní režim‘. Světlovodné prvky za jízdy vytváří decentně osvětlené prostředí. Barvu a intenzitu světla lze přitom kdykoli variabilně regulovat prostřednictvím systému infotainmentu. K dispozici jsou celkem tři barvy.SKODA-Superb-dynamic-light-features-3

Praktický prvek osvětlení čeká také v zavazadlovém prostoru: zde namontovaná LED-svítilna je vyjímatelná a lze jí používat i mimo automobil. Za jízdy se LED-svítilna v držáku automaticky dobije.