› ŠKODA AUTO rozšiřuje svou nabídku vozů RS o atraktivní variantu s pohonem všech kol
› Představuje se nová Octavia RS s motorem 2,0 TDI/135 kW, pohonem všech kol a šestistupňovou převodovkou DSG
› Octavia RS s pohonem všech kol je k dispozici ve variantách liftback a kombi
› Skvělá kombinace síly, sportovního charakteru a praktičnosti
› Nejmodernější systém pohonu 4×4 s elektronicky řízenou lamelovou spojkou
› Z 0 na 100 km/h za 7,6 s; maximální rychlost 228 km/h
› Vysoký komfort: Adaptivní podvozek Dynamic Chassis Control (DCC) a bezdrátové nabíjení chytrých telefonů
› Flotila vozů 4×4: V nabídce je již deset variant modelů ŠKODA s pohonem všech kol

ŠKODA Octavia RS 4×4

Síla, sportovní charakter a emoce se spojují s vysokou funkčností a prostorností: Octavia RS definuje nová měřítka ve třídě kompaktních sportovně laděných vozů. ŠKODA AUTO poprvé nabízí oblíbený model RS také ve variantě s pohonem všech kol. Vůz Octavia RS 4×4 slaví na autosalonu v Ženevě svou výstavní premiéru. Pohon všech kol na bázi elektronicky řízené lamelové spojky se tak poprvé stává součástí výbavy pro model Octavia RS se vznětovým motorem 2,0 TDI/135 kW (184 k) ve spojení se šestistupňovou převodovkou DSG. Vysoký komfort zaručí adaptivní podvozek Dynamic Chassis Control (DCC) a systém bezdrátového nabíjení chytrých telefonů, který je do vozu značky ŠKODA integrován vůbec poprvé. Díky tomu je ŠKODA Octavia RS 4×4 atraktivním sportovně laděným vozem se špičkovou praktičností.Skoda-Octavia-RS-4x4-02

„ŠKODA Octavia RS je obrovským úspěchem, prodeje našich sportovně laděných vozů v provedení liftback a kombi překonaly veškerá naše očekávání,“ říká Christian Strube, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje. „S variantou modelu Octavia RS s pohonem všech kol rozšiřujeme naši nabídku provedení RS o další nový, velice atraktivní, špičkový vůz. Tím opět prokazujeme svou kompetenci v oblasti techniky pohonu všech kol,“ dodává Strube.

Zákazníci jsou nadšeni třetí generací modelu ŠKODA Octavia RS uvedenou v polovině roku 2013. Dosud (stav k 31. 1. 2016) dodala ŠKODA AUTO svým zákazníkům více než 71 800 těchto vozů. Od uvedení první generace modelu Octavia Combi 4×4 v roce 1999 se prodalo více než půl milionu vozů ŠKODA s pohonem čtyř kol. ŠKODA Octavia RS nabízená ve verzích liftback i kombi je sportovně laděným a současně vysoce praktickým vozem. Vrcholný model řady Octavia také symbolizuje 115 let úspěšné sportovní historie značky.

 

Octavia RS první až třetí generace

ŠKODA Octavia RS první generace byla v roce 2000 prvním vozem značky ŠKODA ve sportovně laděné verzi RS pro běžné zákazníky. Od roku 2000 do konce ledna 2016 dodala automobilka ŠKODA AUTO svým zákazníkům zhruba 226 400 vozů Octavia RS první až třetí generace.

V nové kombinaci s pohonem všech kol je ŠKODA Octavia RS ideálním vozem pro všední den, volný čas, rodinný život i do práce. Je univerzálním vozem do každé situace. Zaujme výkonem, technikou a užitnou hodnotou, výborné jsou i hodnoty zrychlení. V atraktivní kombinaci dvouspojkové převodovky DSG a pohonu všech kol zrychluje Octavia RS 4×4 z 0 na 100 km/h za pouhých 7,6 s a dosahuje maximální rychlosti 228 km/h (Combi: 7,7 s; 224 km/h). Maximální točivý moment 380 Nm je k dispozici v rozsahu od 1 750 do 3 250 min-1. Model Octavia RS 4×4 spotřebuje 4,9 l paliva na 100 km (Combi: 5,0 l/100 km), což odpovídá emisím 129 g CO2/km (Combi: 131 g CO2/km).

Systém pohonu všech kol zaručuje vynikající jízdní vlastnosti a působivou trakci na jakémkoli povrchu. Vůz využívá moderní technologii pohonu všech kol na bázi elektronicky řízené lamelové spojky. Přenos točivého momentu na jednotlivá kola závisí na aktuální situaci. Kola se neprotočí ani při rychlém rozjezdu nebo prudkém zrychlení. Vedle působivé jízdní dynamiky vůz přesvědčí také vysokou úrovní aktivní bezpečnosti. ŠKODA Octavia RS 4×4 přesvědčí i všemi přednostmi modelu Octavia RS. Po technické stránce jsou to sportovní podvozek s víceprvkovou zadní nápravou, elektronická uzávěrka diferenciálu XDS+ pro dynamický průjezd zatáčkou, řízení s variabilním převodem a adaptivní podvozek Dynamic Chassis Control (DCC). DCC, které se v modelové řadě Octavia objevuje poprvé, umožňuje regulaci podvozku v režimech Normal, Comfort a Sport. Tyto režimy lze zvolit pomocí tlačítka na středovém panelu. Volba jízdního profilu kombinovaná s DCC nabízí navíc i režimy Eco a Individual.Skoda-Octavia-RS-4x4-01

Řada asistenčních systémů zvyšujících bezpečnost a komfort dokumentuje vysokou technologickou úroveň nového modelu ŠKODA Octavia RS 4×4. Novinkou v oblasti infotainment systému je technologie bezdrátového nabíjení chytrých telefonů. Systém spojuje chytrý telefon s anténou a dle Qi standardu jej indukčně nabíjí. Elektrický proud prochází z cívky pod Phoneboxem do přijímací cívky v chytrém telefonu. Expresivní design podtrhují sportovní elementy exteriéru, atraktivní kola z lehké slitiny, jadrný zvukový projev a sportovně laděný interiér. Všechny vozy Octavia RS si zachovávají vynikající vlastnosti modelu Octavia: maximální funkčnost, dostatek prostoru a skvělý poměr ceny a užitné hodnoty.

Označení RS symbolizuje sportovní úspěchy značky ŠKODA, stejně jako výkonnost a emoce vybraných sériových modelů. Zkratku RS pro označení modelu použila značka ŠKODA poprvé v roce 1974 u závodních vozů ŠKODA 180 RS a 200 RS, které jsou považovány za předchůdce modelů s písmeny RS ve znaku. Závodní legendou se stal model ŠKODA 130 RS, který v sedmdesátých a osmdesátých letech patřil ve své kategorii mezi nejúspěšnější sportovní vozy své doby.

Modelem Octavia RS 4×4 společnost ŠKODA AUTO potvrzuje svou kompetenci v segmentu vozů s pohonem všech kol. Nabídka modelů s pohonem 4×4 nyní zahrnuje deset modelů, resp. modelových variant: ŠKODA Octavia 4×4, Octavia Combi 4×4, Octavia RS 4×4, Octavia Combi RS 4×4, Octavia Scout, Yeti 4×4, Yeti Outdoor 4×4, Yeti Monte Carlo 4×4, Superb 4×4 a Superb Combi 4×4.

ŠKODA Octavia RS 4×4 zvyšuje také pestrost nabídky variant třetí generace modelu Octavia. Mladoboleslavská automobilka dnes nabízí celkem 13 variant svého bestselleru: od hospodárného modelu ŠKODA Octavia GreenLine až po vůz ŠKODA Octavia RS 230 jako nejrychlejší model Octavia všech dob.