Připravili jsme pro vás zajímavý srovnávací test vozů s okřídleným šípem ve znaku. Proti sobě jsme postavili vozy ŠKODA Rapid Spaceback vs. ŠKODA Fabia Combi. A výsledek?

ŠKODA Fabia Combi „Monte Carlo“

Nová ŠKODA Fabia Monte Carlo přijíždí na černých šestnáctipalcových kolech v designu „Italia“ z lehké slitiny. Sportovní vzhled modelu Fabia Monte Carlo zdůrazňují vhodně použité černé designové prvky. Okno pátých dveří a zadní boční okna jsou tmavě tónovaná (SunSet), stejně jako velká panoramatická prosklená střecha.
SKODA-rapid-fabia-MC-21
ŠKODA Fabia Combi třetí generace nabízí ještě více prostoru pro zavazadla, než kdy předtím. Základních 530 litrů patří v segmentu malých vozů k absolutní špičce. Sklopením zadních opěradel přepravní kapacitu hatchbacku zvětšíte na 1 395 litrů. Nakládání a vykládání usnadňuje vstupní otvor široký 1 028 mm, nákladová hrana 611 mm nad zemí a páté dveře, které se otvírají do výšky 1 900 mm.

ŠKODA Rapid Spaceback „Monte Carlo“

ŠKODA Rapid Spaceback Monte Carlo patří mezi nejatraktivnější kompaktní vozy. Vyniká svým atraktivním, dynamickým a svěžím designem a oslovuje zejména skupinu mladých zákazníků. Sportovní charakter vozu dodává černý rámeček masky chladiče, velký otvor pro vstup chladícího vzduchu krytý černými voštinami i černě zbarvené xenonové světlomety a mlhové světlomety (s funkcí Corner). Skleněná střecha, okno pátých dveří a zadní boční okna jsou vybavena skly s vyšším stupněm tónování (SunSet).
SKODA-rapid-fabia-MC-20
ŠKODA Rapid Spaceback  s šířkou interiéru 1428 mm a dostatkem prostoru pro nohy na zadních sedadlech zajistí komfort pro čtyři dospělé osoby i na dlouhých cestách. Zavazadlový prostor o objemu 415 litrů lze při sklopení zadních sedadel rozšířit na neuvěřitelných 1380 litrů.

Porovnávací test SKODAHOME.cz

K porovnání obou modelů jsme vybrali několik zásadních veličin, které zajímají nové majitele při výběru a následné koupi nového vozu. Ve většině případů je na prvním místě cena a objem zavazadlového prostoru, následuje prostornost interiéru a v neposlední řadě výběr pohonné jednotky.

Cena:
Zde vítězí Fabia Combi Monte Carlo (344.900,-Kč) a poražený Rapid Spaceback Monte Carlo (385.900,-Kč) je o 41.000,- dražší.

Objem zavazadlového prostoru:
Zde opět vítězí Fabia Combi Monte Carlo (530/1395 litrů) a poražený Rapid Spaceback Monte Carlo (415/1380 litrů) má zavazadlový prostor o 115/15 litrů menší.

Prostor pro posádku (šíře interiéru):
Zde vítězí Rapid Spaceback Monte Carlo (1418mm př./1428mm zad.) a těsně poražená Fabia Combi Monte Carlo (1401mm př./1386mm zad.) je v přední části jen o 17 mm užší.

Motor 1,2 TSI 66 kW:
U obou verzí jsme zvolili stejnou – základní pohonnou jednotku motor 1,2 TSI 66 kW. Tím, že vozy jsou takřka stejně těžké i spotřeba je srovnatelná a zde dochází k remíze.

Nákladová hrana zavazadlového prostoru a střešní nosič:
Zajímavým prvkem je i nákladová hrana zavazadlového prostoru, která je u Fabie mnohem níže, než u Rapida a tím dochází k pohodlnějšímu naložení nákladu. Rovněž Fábia má střešní nosič (hagusy), které Rapid postrádá.SKODA-rapid-fabia-MC-37

Závěrečné hodnocení

Závěrem můžeme říci, že užitná hodnota v poměru s cenou jasně vyhrává u Fabie Combi , a z našeho pohledu Rapid Spaceback poráží jasně v několika zásadních bodech.