* ŠKODA Octavia si stále držívedoucí pozici před modelem ŠKODA Fabia
* V TOP10 je i model ŠKODA Superb a mezi prvními šesti je 5 modelů VW koncern
* Za druhé čtvrtletí roku 2016 bylo v průměru nabídnuto 840 různých modelů ojetých automobilů

AAA AUTO

Počet inzerovaných ojetých automobilů na českém trhu si drží stabilní nabídku a v červnu dosáhl 75 tisíc. Zatímco počet nabízených ojetin klesl oproti předchozímu měsíci lehce směrem dolů, průměrná cena i počet najetých kilometrů zaznamenaly nárůst. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA AUTO.

V nabídce ojetin se od dubna do června letošního roku objevilo 840 různých modelů vozů. Mezi značkami jasně dominovala tuzemská Škoda následovaná VW a Fordem. Čtvrtou příčku obsadily vozy Renault, které paradoxně v TOP 10 jednotlivých modelů v tomto i předchozím měsíci chybí úplně, stejně jako pátý Peugeot. Druhou polovinu žebříčku startují vozy BMW, následují sedmé Audi, osmý Opel a devátý Citroen. Desítku pak uzavírají automobily tovární značky Mercedes. Poslední dva zmínění výrobci rovněž v žebříčku modelů chybí.

Kromě běžně dostupných vozů, které se v nabídkách autobazarů a on-line inzercí objevují pravidelně, mohou zákazníci narazit i na nejrůznější rarity. Ne vždy se však musí jednat o velmi staré vozy, které se již nevyrábí nebo naopak úplně nové, které se do nabídek ojetých automobilů ještě nestačily dostat. Typickým příkladem jsou modely Shuanghuan Ceo, Aixam Roadline (minivůz pro mládež od 15 let), Chatenet Barooder nebo Asia Rocsta.

Mezi nejvíce inzerované značky ojetých vozů v uplynulém měsíci patřila tradičně tuzemská Škoda, následovaná VW a Fordem s modely Focus a Mondeo. Model Škoda Felicia, který se překvapivě v minulém měsíci dostal na desátou příčku, v červnu vystřídal stále oblíbenější Opel Astra. “Ohledně jednotlivých značek i modelů se snažíme přizpůsobovat naší nabídku poptávce zákazníků, kterou pečlivě evidujeme v rámci celé ČR. Nezapomínáme však ani na méně známé a obvyklé vozy, které se snažíme alespoň v malém množství našim klientům nabízet” říká generální ředitelka AAA AUTO, Karolína Topolová.

Nejinzerovanější ojeté vozy na českém trhu v červnu 2016
1. Škoda Octavia
2. Škoda Fabia
3. Volkswagen Passat
4. Volkswagen Golf
5. Ford Focus
6. Škoda Superb
7. Ford Mondeo
8. BMW 3
9. Renault Megane
10. Opel Astra

Oproti mírně klesajícímu počtu nabízených ojetin naopak stoupla jejich průměrná cena. Zatímco v květnu činila 184 050 Kč, v červnu stouply ceny o dva tisíce korun na 186 186 Kč. O něco výraznější změnu, a to směrem dolů, však zaznamenal průměrný počet najetých kilometrů, a to z květnových 157 885 km na 154 301 km v červnu. Snížení se týkalo i průměrného stáří ojetých vozů. Oproti minulému měsíci „omládly“ ojetiny o 0,2 roku na 9,5 let. Nejvíce ojetin bylo k dispozici v kraji Praha (23 416), nejméně v kraji Karlovarském (1 641).