Traffic accident - one driver on the mobile phone, second expressing anger

Spoluúčast u havarijní pojistky nebo obecně u každé pojistky je částka, kterou zaplatíte při pojistné události ze svého. Je-li například spoluúčast 1.000 Kč a Vy nahlásíte pojistnou událost se škodou 18.000, dostanete od pojišťovny 17.000 Kč.

U havarijního pojištění se spoluúčast běžně uvádí jako kombinace procent a částky, například 5.000 Kč nebo 5%.

Při škodní události vždy platíte vyšší z těchto dvou částek.

•    Například: je-li škoda na voze 40.000 Kč, potom 5% by bylo 2.000 Kč, ale Vy zaplatíte 5.000 Kč.
•    Naopak pokud by škoda byla 120.000 Kč, zaplatíte 5% ze škody, tedy 6.000 Kč.

Spoluúčast na havarijním pojištění může být 0 až 10%. Výše se liší podle pojišťovny a podle varianty pojištění (chcete-li tarifu), který si zvolíte. Typická spoluúčast je 5% nebo 5.000 Kč, nejvyšší bývá většinou 10% nebo 10.000 Kč.

Někde se můžete setkat pouze s fixní spoluúčastí ve výši například 2.000 Kč. V tomto případě se podílíte částkou 2.000 Kč bez ohledu na výši škody. Což může být výhodné, pokud častěji auto odřete 🙂

Výše spoluúčasti výrazně ovlivňuje cenu havarijního pojištění. Čím vyšší spoluúčast si zvolíte, tím nižší cenu pojistky budete mít. Je to logické, protože zvolíte-li si vyšší spoluúčast, má pojišťovna jistotu, že jí nebudete hlásit drobné škody.

Chcete-li ušetřit na havarijním pojištění, zvolte si maximální spoluúčast. Rozdíl mezi cenou havarijního pojištění s nulovou a maximální spoluúčastí ve výši 10% může být klidně několik tisíc korun za rok.

Na druhou stranu mate-li zvolenou vysokou spoluúčast, budete se na každé škodě podílet ve výši zvolené spoluúčasti.

Nelze proto jednoznačně říci, zda je lepší vyšší nebo nižší spoluúčast. Každý motorista by se měl rozhodnout podle svých preferencí. Jste-li dobrý řidič a částka ve výši několika tisíc korun nenabourá Váš rozpočet, zvolte vyšší spoluúčast. V opačném případě nižší nebo nulovou.

TIP: můžete ušetřit i na povinném ručení – podívejte se jak!