› Rally Hokkaido, čtvrtý podnik letošního FIA Asijsko-pacifického šampionátu (APRC), se jede od pátku do neděle v Japonsku
› Posádka značky ŠKODA Gaurav Gill/Glenn Macneall přijíždí po třech ze tří možných vítězství v sezóně jako vedoucí dvojice mistrovství
› Fabian Kreim/Frank Christian chtějí získat první triumf v APRC
› Michal Hrabánek: „Vítězství by bylo důležitým krokem k obhajobě titulu v APRC“

ŠKODA Fabia R5

ŠKODA chce ve FIA Asijsko-pacifickém mistrovství (APRC) zvítězit i ve čtvrtém podniku sezóny a předem tak rozhodnout boj o titul. Posádka Gaurav Gill/Glenn Macneall z týmu ŠKODA MRF přijíždí jako vedoucí dvojice po třech vítězstvích v dosavadních třech podnicích sezóny APRC na 15. Rally Hokkaido, která se koná od pátku do neděle. Fabian Kreim/Frank Christian, vedoucí dvojice německého mistrovství v rally (DRM), bude v zemi vycházejícího slunce druhou posádkou značky ŠKODA a chce zde bojovat o své první vítězství v APRC v kariéře.

„V Japonsku můžeme na Rally Hokkaido udělat důležitý krok k obhajobě titulu v APRC. Jsme zastoupeni dvěma silnými posádkami, které chtějí bojovat o vítězství,“ řekl šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek a dodal: „Jezdci značky ŠKODA v této sezóně třemi vítězstvími a třemi dalšími místy na stupních vítězů v klasifikaci APRC dokázali, že ŠKODA FABIA R5 je velice výkonný soutěžní speciál. Dalším úspěchem bychom mohli dále posílit své vedení v klasifikaci konstruktérů.“ Náskok značky ŠKODA na Subaru činí po třech absolvovaných rally 38 bodů. ŠKODA letos míří za pátým titulem v APRC v řadě.

Rally Hokkaido se letos koná po patnácté a pojede se kolem města Obihiro na ostrově Hokkaido. Sapporo, hostitel Zimních olympijských her 1972 a největší město ostrova, je od centra rally vzdáleno asi dvě a půl hodiny jízdy autem. Na programu je celkem 18 rychlostních zkoušek, celkem musí vozy třeba absolvovat 220,02 kilometrů. V chladných ranních a večerních hodinách jsou tratě kolem města Obihiro často velice kluzké. To jsou podmínky, s nimiž si zkušený tým ŠKODA MRF ví rady: Gaurav Gill, Jan Kopecký a Pontus Tidemand, tedy piloti značky ŠKODA, to jsou v posledních třech letech vítězové tohoto podniku, který podle znalců trochu připomíná rally mistrovství světa ve Walesu.

Gaurav Gill chce v Japonsku posílit své vedení v klasifikaci jezdců a uchovat si neposkvrněnou bilanci díky čtvrtému vítězství v APRC: „Sezóna pro nás zatím probíhá perfektně. Zatím jsme si najeli na Fabiana Kreima malý náskok. Ten bychom chtěli dále zvyšovat, ovšem při Fabianových schopnostech to nebude lehký úkol.“

V celkové klasifikaci APRC vede v polovině sezóny Gill se 115 body. Kreim jako druhý ztrácí 29 bodů, ale přesto má stále ještě šanci na titul. Tento Němec, který v této sezóně startuje v APRC poprvé, přesvědčil během prvních tří rally dvěma druhými místy a naposledy v Číně místem třetím. „Pro mne je APRC stále ještě novinkou, ale přesto jsem se svými dosavadními výkony a výsledky spokojen. Vítězství by samozřejmě bylo super, ale Gaurava Gilla je těžké porazit. Na rozdíl ode mne tamní tratě zná,“ řekl Kreim.

FIA Asijsko-pacifické mistrovství v rally (APRC)

Soutěž/ Datum
Rally of Whangarei – Nový Zéland; 29.04.–01.05.2016
Rally Queensland – Austrálie; 18.06.–19.06.2016
Rally Zhangye – Čína; 05.08.–07.08.2016
Rally Hokkaido – Japonsko; 23.09.–25.09.2016
Malaysian Rally – Malajsie; 29.10.–30.10.2016
Rally of India – Indie; 10.12.–11.12.2016

Víte, že …

… vůz ŠKODA FABIA R5 v Japonsku pojede poprvé? V uplynulé sezóně vyhrál sice Švéd Pontus Tidemand pro značku ŠKODA Rally Hokkaido, ale ještě s vozem ŠKODA FABIA SUPER 2000. Při finále APRC v Číně pak ŠKODA FABIA R5 oslavila svůj vstup na asijskou půdu.

… nyní vedoucí jezdec APRC, Gaurav Gill, mistrovství již jednou vyhrál? V roce 2013 si zajistil celkové vítězství s vozem ŠKODA FABIA SUPER 2000. Byl prvním Indem, který v APRC zvítězil.

… Rally Hokkaido byla v roce 2004 navíc součástí FIA mistrovství světa v rally (WRC) a oficiálně překřtěna na „WRC Rally Japan“? V roce 2005 byly ovšem oba podniky opět odděleny. Rally Hokkaido dostala svůj zažitý název a byla od té chvíli opět pouze součástí APRC.

… Japonsko je rozčleněno na celkem 47 prefektur (územně správních celků)? Hokkaido je zdaleka největší japonskou prefekturou a tvoří ji především stejnojmenný ostrov. Plocha prefektury činí celkem 83 457 km2. Pro srovnání: plocha České republiky je 78 866 km2.

… Hokkaido má podobné klima jako severní regiony Francie a Itálie? Zimy na ostrově Hokkaido jsou ale delší a drsnější než evropské.

… Hokkaido je díky těmto dlouhým a tvrdým zimám proslavené zejména velkými sportovními událostmi? V roce 1972 se v největším městě Sapporu konaly Zimní olympijské hry, v roce 2007 mistrovství světa v alpském lyžování.

… legendární japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai pochází z ostrova Hokkaido? 44letý sportovec spatřil světlo světa ve městě Shimokawa. V roce 1992 se stal mistrem světa v letech na lyžích a získal na mistrovstvích světa v severském lyžování a Zimních olympijských hrách celkem devět medailí. Kasai je stále aktivní v zimním sportu.

… butadon je kulinářskou specialitou tohoto regionu? Silné kousky vepřového, grilované na dřevěném uhlí, se podávají se speciální omáčkou. Čím je pro Peking pekingská kachna, tím je butadon pro Obihiro.

… dýně Hokkaido je v Japonsku známá pod jiným názvem? Po celém světě oblíbená kulatá, oranžová dýně se v Japonsku jmenuje uchiki kuri. Předpokládá se, že dýně dostala svůj název u nás, protože byla koncem 19. století vypěstována z rýžové dýně, kterou roku 1887 domestikoval na ostrově Hokkaido americký zemědělský poradce.