Škoda Octavia

Letos je tomu dvacet let od doby, kdy mladoboleslavská Škoda Auto začala vyrábět model Octavia. Od té doby se tento model pohybuje na předních místech v prodejích ojetých aut. První Škoda Octavia se dostala do AAA AUTO již 14. ledna 1998, tedy necelé dva roky po zahájení výroby. Byla bílá, s motorem 1.6 a nového majitele našla o pouhých 16 dní později za 295 000 korun.

Na svou dobu nadčasově elegantní design, navržený týmem pod vedením Dirka van Braeckela, vtiskl karoserii Octavie nezaměnitelnou pečeť. Velký důraz byl kladen na aktivní i pasivní bezpečnost. K trumfům velmi praktické a stále populární Octavie patří i rozměrné výklopné páté dveře umožňující výborný přístup k zavazadlovému prostoru o objemu 528-1328 litrů. „Škoda Octavia patří mezi nejoblíbenější ojeté vozy prakticky od uvedení na trh, což dokládá i 51340 kusů, které dodnes prošly našimi autocentry. To je číslo srovnatelné například s celoročními prodeji skupiny v roce 2012. Více než polovinu dosud prodaných Octávií tvoří první modelová řada,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO International.

Podle statistik AAA AUTO se první generace Octavie nejvíce prodávala v roce 2007, pak jí postupně začala z prodejů ukrajovat Octavia druhé generace. Poprvé se Octavií první generace prodalo méně než dvojkových v roce 2012. Dnes je poměr přibližně 1:3. Oblíbenější je mezi zákazníky karoserie kombi. Mezi motory vede dnes už legendární pohonná jednotka 1.9 TDI, kterou mělo téměř 50 % Octavií, jež se objevily v nabídce áček. Více než tři čtvrtiny vozů byly pouze po jednom až dvou majitelích.

Naopak nejvíce majitelů měl v technickém průkazu černý hatchback s motorem 1.9 TDI z roku 1997, který prošel sítí AAA AUTO čtyřikrát. Na prodejní ploše se poprvé objevil v roce 2008, potom dvakrát v roce 2009 a naposledy v roce 2015. Zřejmě nejstarším kusem, který se v některém z jedenadvaceti autocenter objevil, byla v roce 2012 červená Octavie první generace s motorem 1.8 20V ve výbavě SLX s výrobním číslem 6005. Nejvíce Octávií se historicky prodalo na pobočce v Praze, následovaly Brno a Ostrava. Na Slovensku se od roku 2005, kdy na tamním trhu začala společnost AAA AUTO fungovat, dosud prodalo Octávií téměř sedmnáct tisíc.