Hned čtyři rychlostní zkoušky čekaly na jezdce v pátečním programu francouzské rallye na Korsice. České želízko v ohni Jan Kopecký se spolujezdcem Pavlem Dreslerem si brousí zuby nejen na pódiové umístění, ale touží i konečně okusit chuť vítězství na Tour de Corse. První den soutěže svou formu rozhodně jen potvrzují.

Tvrdý oříšek – Evans

Ač první rychlostní zkouška, během které jezdci zdolávali téměř padesát kilometrů dlouhý úsek, nevyšla Kopeckému ve Fabii R5 zcela ideálně, skončil se ztrátou necelých 18 vteřin na druhém místě za Britem Elfynem Evansem jedoucím ve Fordu Fiesta R5. Evans tak hned ze začátku potvrzuje svou dosavadní sezónní úspěšnost, jelikož jej zdobí průběžné první místo kategorie WRC2. Svou ztrátu však Kopecký hned vítězstvím v druhé erzetě začal mazat, když na Brita najel k dobru 4,3 vteřiny.
skoda-fabia-r5_2605
Ze své první jízdy na padesátikilometrové trati Acqua Doria – Albetreccia se český závodník výborně poučil, když její druhé podání zvládl v nejrychlejším čase. Ukrojil tak z náskoku britského jezdce týmu M-Sport WRT další 1,2 vteřiny.  I Evans se ovšem učí ze svých chyb a druhý pokus na Plage du Liamone – Sarrola-Carcopino dokázal před Kopeckým vyhrát o necelé 4 vteřiny. V součtu prvního dne tak zelený monopost týmu Škoda Motorsport s Kopeckým za volantem a Dreslerem po jeho pravici drží druhé místo se ztrátou 15,7 vteřin na Evanse s Parrym ve Fordu. Třetí místo s šestačtyřicetivteřinovou ztrátou na Kopeckého drží Nizozemec Abbring s Britem Mashallem jedoucím v Hyundai i20 R5.

Zítřejší program s obdobně dlouhými trasami

Dvakrát 4 a dvakrát 1 kilometr navíc najedou jezdci v zítřejších rychlostních zkouškách. Zejména La Porta – Valle di Rostino bude svými 53,72 km velmi náročnou na koncentraci. V neděli však jezdce čeká v deváté erzetě vůbec nejdelší počínání na skalnaté trati, když z Antisanti do Poggio di Nazza pojedou 53,78 km. Oproti tomu bude power stage desáté a zároveň poslední rychlostní zkoušky s deseti a půl kilometry vyloženě odpočinek.

Během víkendu tak můžete sledovat živé přenosy z „Rally 10 000 zatáček“ na obtížné kamenité trati během neobyčejně dlouhých rychlostních zkoušek. Zda se Kopeckému vydaří sázka na vítězství, o které může usilovat dokonalou rovnováhou v jezdeckém stylu, a letos výborně připravená Škoda Fabia R5 natáhne svou sérii sedmi vítězství v řadě, se dozvíme již tuto neděli.

Královská WRC opět pod vládou Ogiera

Na své domácí trati si ani letos nechce vítězství nechat ujít Sebastien Ogier jedoucí v továrním Volkswagenu Polo R WRC, který si hned během prvního slunečného dne vyjel náskok 44 vteřin. Druhý Belgičan Neuville pak drží svou příčku o 14 vteřin před Finem Latvalou, kterého o 1 vteřinu a 3 desetiny stíhá Nor Mikkelsen.
sebastien_ogier_2_baiao_rally_de_portugal_2016
Ogier tak na domácí půdě jde velmi intenzivně za svým letošním čtvrtým vítězstvím a potvrzením průběžného prvenství v tabulce jezdců, kterou s náskokem 59 bodů vede před Norem Mikkelsenem. Právě číslo 4 je i potenciální cifra titulů šampiona WRC, na který letos může dvaatřicetiletý Francouz dosáhnout a k němuž má více než dobře nakročeno. To se mu i díky spojení se značkou Volkwagen daří na výbornou, jelikož mezi výrobci drží letošní Polo R5 prim. Mimochodem stejně úspěšně, jako se o nejlepší výsledky stará pod taktovkou Škoda Motorsportu Fabia R5.