Dva nezávislí cestovatelé Richard Nemeth a Stefan Stefanov z Ostravy podnikli již nejednu nízkonákladovou dobrodružnou cestu, na tu další dnes vyrazili z pražské pobočky společnosti AAA AUTO, kde si na cestu vybrali vůz Škoda Octavia, do dalekého Dakaru. Hlavním partnerem výpravy je Generali Pojišťovna.

Škoda Octavia 1.8 turbo z roku 2001

„Mám ráda odvážné nápady, a protože si za kvalitou našich vozů stojíme, dali jsme Richardovi a Stefanovi možnost, aby další cestu absolvovali v autě od nás. Limit pro výběr jsme společně stanovili na maximálních pětasedmdesáti tisících, díky kterým si mohli vybrat vůz s nadstandardní výbavou jako je náhon na všechna čtyři kola,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. Společnost AAA AUTO nabízí na 21 pobočkách jen v České republice více než 8 000 kvalitních automobilů v různých cenových hladinách, proto si tu lze vybrat i vůz pro tak dobrodružnou a náročnou cestu.
aaa-dakar-octavia-5
Příprava na cestu probíhala několik měsíců, aby vše bylo perfektní a mladé cestovatele opravdu nic nezaskočilo. „Naším prvotním úkolem je dostat se co nejrychleji do Gibraltaru a cestou se stavit v Paříži. Potom už nebudeme tak spěchat a Afriku pojedeme pomaleji. V Maroku bychom měli být za čtyři až pět dní. Cestu zpět pojedeme přes Alpy, kde bychom rádi otestovali pohon 4×4, který předtím otestujeme v poušti,“ popsal plán trasy Richard Nemeth.
aaa-dakar-octavia-4
Celá cesta je naplánována na čtyři týdny, pokud vše půjde dobře a nenastanou neočekávané problémy. „Při předchozí cestě jsme měli malou časovou rezervu na vyřízení víz v Teheránu do Tadžikistánu a v případě pokračování v cestě nám hrozilo vězení. Nyní máme času více a jsme připraveni bojovat o každé razítko v pasu a zůstat na místě, dokud víza nevyřídíme,“ uvedl Stefan Stefanov a Richard Nemeth hned doplnil, jak reálná je obava z místní policie a byrokracie: „Zrovna nedávno se objevila zpráva na Ministerstvu zahraničních věcí, že hraniční přechod mezi Marokem a Mauritanií je otevřen denně pouze mezi devátou a desátou ranní. V takových místech může nastat i několikadenní zpoždění. Těšíme se na ježdění v poušti, divokou západní Afriku, velbloudy a místní ‚domorodce‘.“
aaa-dakar-octavia-3
Richard a Stefan si vybrali na cestu vůz Škoda Octavia 1.8 turbo z roku 2001, s 220 tisíci najetých kilometrů a náhonem na všechna čtyři kola za 69 000 Kč. Nezbytnou výbavou pak je velké množství instantních polévek a nudlí, lopata, kanystr s benzinem, 5l oleje, vzduchový filtr a omalovánky a pastelky od AAA AUTO pro africké děti.

Výpravu můžete sledovat na https://www.facebook.com/skodasimplynever.