* 14 201 km, 14 zemí, 21 dní, 53 policejních kontrol a 1 050 litrů paliva

ŠKODA Octavia

Uplynulo přesně 21 dnů od odjezdu Richarda Nemetha a Stefana Stefanova z pražské pobočky AAA AUTO do Dakaru. S autem za 69 000 korun z AAA AUTO pokořili vytyčený cíl za necelé dva týdny a za další týden již dorazili domů. Bez jediného karambolu a s 53 policejními kontrolami zdolali 14 201 kilometrů a 14 zemí.

Dobrodružná výprava byla naplánována i s rezervou na čtyři týdny a sami cestovatelé tak hladký průběh ani nečekali. Jak cesta probíhala? „Cesta probíhala úplně bezproblémově. Největší zdržení nás potkalo na hranicích, jednou dokonce pět hodin. Dalším zdržením pak byly policejní kontroly,“ odpověděl s úsměvem Stefan Stefanov. Oba cestovatelé prošli 53 policejními kontrolami a nevyhnuli se ani dvěma pokutám, které je díky dobré připravenosti na místní poměry vyšly na 5 dolarů a dekl z kufru od auta.

Cesta trvala neuvěřitelných 21 dní, během kterých zdolali 14 201 kilometrů, projeli 14 států (Česko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie, Lucembursko, Belgie, Francie, Andorra, Portugalsko, Španělsko, Maroko, Mauritánie a Senegal), spotřebovali 1050 litrů paliva a absolvovali 53 policejních kontrol. „Nečekal jsem, že od středu Maroka a západní Sahary bude asfalt, ale cesta byla krásná. Jen jižnější část Mauretánie byla horší. Tam byly jámy až po kolena, ale až na jedno vyproštění, kdy jsme potřebovali pomoc místního, jsme se díky náhonu na všechna kola dostali ven. Auto šlapalo prostě perfektně,“ doplnil Richard Nemeth.aaa-dakar-octavia-8

„AAA AUTO je již téměř 25 let největším prodejcem ojetých automobilů na trhu a i přes téměř dva milióny spokojených zákazníků se stále najdou nedůvěřivci, kteří o segmentu ojetých automobilů i přes veškerá fakta pochybují. Za kvalitou našich vozů si stojíme, proto jsme se rozhodli spojit s odvážnými mladými cestovateli a dali jim možnost vybrat si u nás auto do 75 tisíc, se kterým dojedou do Afriky a zpět,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. Cesta do Dakaru byla naplánována přes Paříž, aby tak kopírovala trasu slavného závodu, který opakovaně vyhrál například Karel Loprais. Ten mimo jiné stál u znovuoživení značky zánovních vozů Mototechna, která také patří do skupiny AAA AUTO.

„Richard a Stefan nepatří jen mezi pouhé snílky, ale svým přístupem, přípravou celé cesty a samotnou realizací jsem o zdaru jejich cesty nezapochybovala a jsem ráda, že jsme je mohli v rekordním termínu přivítat zase zpět u nás na pobočce,“ dodala Topolová. Richard a Stefan se po krátké zastávce v AAA AUTO a Caffè latte vydali na posledních 400 kilometrů dlouhou trasu do domovské Ostravy.aaa-dakar-octavia-9

Richard a Stefan si vybrali na cestu vůz Škoda Octavia 1.8 turbo z roku 2001 s 220 tisíci najetých kilometrů a náhonem na všechna čtyři kola za 69 000 Kč. Auto zvládlo evropské dálnice s maximální rychlostí 221 km/h, písčité africké cesty s dírami po kolena i alpské sněžné zákruty a s průměrnou spotřebou 7,4 litru je po 14 201 kilometrech dovezlo šťastně do cíle.