› ŠKODA AUTO ocenila vítěze soutěže ‚Mladí designéři 2016’
› Celkově soutěžilo přes 200 děl dětí základních škol z celé České republiky
› Vyhlášení výsledků s bohatým doprovodným programem proběhlo ve ŠKODA Muzeu
› Podpora technického vzdělávání jako dlouhodobá strategie firmy

ŠKODA AUTO

Přes 200 dětí ze základních škol z celé České republiky bojovalo o vítězství ve čtvrtém ročníku soutěže ‚Mladí designéři‘. Zatímco loni automobilka hledala mladé talenty mezi žáky mateřských škol, letos dostali šanci žáci prvního stupně základních škol. Cílem soutěže je podpora kreativního ducha u dětí a podpora jejich vztahu k ruční tvorbě a týmové spolupráci.
skoda-auto-designer-02
Tématem letošního ročníku bylo ‚Chytré autíčko budoucnosti’. Základní školy měly sestavit tým, který by takové autíčko nejenom nakreslil nebo sestrojil, ale vytvořil k němu také příběh. Vybraná 2D díla byla spolu s příběhy reprodukována na výstavní panely a vytvořila tak ojedinělou putovní výstavu, která zamířila do 8 krajů v České republice. V roce 2016 byla vyhlášená také kreativní cena za 3D model, kterou z přijatých návrhů pečlivě vybíral tým ŠKODA designu.

„Pojetí osobní mobility se v současné době rychle mění. Jelikož jsou děti naší budoucností, rozhodli jsme se právě prostřednictvím jejich očí do budoucnosti nahlédnout. Autíčka letos uměla létat, měla na střechách bazény nebo byla učena výhradně seniorům. V rámci soutěže ‚Mladí designéři’ již od roku 2012 podporujeme dětskou kreativitu, fantazii, spolupráci a vztah k technice. Věřím, že tomu tak bude i v dalších ročnících,“ komentoval soutěž Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast řízení lidských zdrojů.

Soutěžilo se celkem ve čtyřech kategoriích: Hlavní cenu veřejnosti získala 6. Základní škola a Mateřská škola Mladá Boleslav. Cenu ŠKODA AUTO, a.s. si zasloužila Základní škola Kosmonosy. Šéfdesignér ŠKODA AUTO Jozef Kabaň ocenil Základní školu a Mateřskou školu Brandýs nad Labem a Kreativní cenu ŠKODA AUTO design si odnesla Základní škola v Rýmařově. Vítězné základní školy obdržely kromě plakety navržené designéry ŠKODA také finanční ocenění: poukaz v hodnotě 30 000 Kč na výtvarné pomůcky. Ceny si vítězové převzali během slavnostního vyhlášení ve ŠKODA Muzeu, kde byl pro děti připraven také doprovodný program. Po udělení cen se děti zúčastnily prohlídky Muzea. Připravena pro ně byla designerská dílna s hliněným modelem vozu a designerskou IT technikou a ŠKODA KODIAQ s medvědem.

Podpora technického vzdělávání je důležitou součástí dlouhodobé Strategie společenské odpovědnosti ŠKODA AUTO. Automobilka spolupracuje na konkrétních projektech s desítkami škol na všech vzdělávacích stupních. Na soutěž ‚Mladí designéři’ navazuje popularizace technického vzdělávání na základních a středních školách a intenzivní spolupráce s tuzemskými, ale i zahraničními vysokými školami. V rámci grantového řízení v této oblasti bylo v roce 2016 podpořeno celkově 10 projektů. ŠKODA AUTO má rovněž vlastní střední odborné učiliště a jako první v České republice také podnikovou vysokou školu. Společnost se zaměřuje nejenom na učitele technických oborů, ale také na ředitele a kariérní poradce základních škol. Cílem projektu ‚Věda má budoucnost’ je jejich další rozvoj, vzdělávání a motivace učit vědu a techniku. V roce 2016 rovněž pokračovalo partnerství se science centrem iQLANDIA v Liberci, které zábavnou formou popularizuje výzkum a technické a přírodní vědy mezi mládeží.  Společnost zůstává aktivní v rámci celonárodních diskusí a projektů týkajících se koncepce vzdělávacího systému v České republice.