Asi žádná autonehoda se nedá označit za příjemnou věc. Vždy se jedná o velice stresující situaci, při které je však nutné udržet si chladnou hlavu a myslet racionálně. Prvním úkolem je především dostat ze z vozu ven, což však nemusí být vždy tak jednoduché.

Pokud za sebou máte zkušenost s autonehodou, pak určitě víte, že momenty těsně po ní jsou opravdu nepříjemné. Máte strach o sebe, své spolucestující, případně osoby v ostatních vozech, které byly součástí nehody. V ten moment se zastaví čas a vše jen a jen na vás.

Co dělat?

Většinou se říká, že prvním úkolem, který v daném momentě máte je dostat se co nejrychleji ven z vozu, abyste unikly vzplanutí provozních kapalin vozu, a abyste mohli zahájit záchranné postupy ostatních členů posádky vozu, popřípadě posádky jiných automobilů.

To ovšem může být úkol velmi těžký. Zkuste si vylézt z vozu se vzpříčenými dveřmi. Jedná se o téměř nemožný úkol. Jedinou cestou ven tak většinou bývá některé z okének vozu. Bohužel naše legislativa ukládá řidiči za striktní povinnost mít ve svém voze vždy čerstvé obvazy a nůžky, ovšem nenajdete v ní ani zmínku o hasicím přístroji, který je leckdy zásadním faktorem v oblasti hašení a dokáže dát zaklíněnému několik minut času navíc, než ho začnou trávit plameny v případě požáru vozu.

Co dalšího je potřeba?

To samé platí i pro automobilové pásy. Představte si, jak se ze zaseknutého pásu dostáváte bez jediné pomůcky. K jejich přeříznutí přitom stačí velmi jednoduchý nástroj v podobě řezáku, popřípadě nože. A stejná písnička platí i pro rozbití již zmiňovaného okénka. Pěstí si s ním poradíte jen těžko a kladívko ve voze také běžně nenosíte. Možná byste měli zvážit automatický důlčík, který vidíte na následujícím videu. Tento nástroj je schopen díky systému pružin rozbít okno u automobilu v podstatě ihned a při jeho pořizování vám bude stačit maximálně pět set korun. A ty za záchranu lidského života rozhodně stojí.