› Individuálně sestavená výbava zdůrazňuje sportovní zaměření modelu
› Specifická příď i záď; devatenáctipalcová a dvacetipalcová kola
› Nové asistenční systémy a pokročilý infotainment
› Na výběr jsou čtyři motory s výkonem od 110 kW (150 k) do 140 kW (190 k)
› Světová premiéra na Mezinárodním autosalonu v Ženevě v březnu 2017

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE

Česká automobilka představuje elegantní a dynamickou variantu svého nového SUV – model ŠKODA KODIAQ SPORTLINE. Řada designových prvků v exteriéru i interiéru byla navržena speciálně pro tuto sportovně laděnou variantu, která bude mít světovou premiéru na Mezinárodním autosalonu v Ženevě (7. až 19. března 2017). ŠKODA KODIAQ SPORTLINE bude nabízena se dvěma benzinovými a dvěma naftovými motory.

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE individuální úpravou exteriéru a interiéru zdůrazňuje zejména agilitu a dynamiku. Nová varianta modelu kombinuje svébytné charisma s řadou univerzálních předností vozu ŠKODA KODIAQ, jehož délka činí 4,70 m a který i ve sportovně laděné variantě nabízí až sedm míst k sezení a největší interiér i zavazadlový prostor ve své třídě. Vzhled nového všestranného vozu odráží designovou identitu značky a přináší vyváženou kombinaci emocí a racionality. Nová ŠKODA KODIAQ SPORTLINE kromě toho klade důraz také na intenzivní potěšení z jízdy.

Dynamický vzhled zvýrazňují černé designové prvky

Černě lakovanými prvky karoserie a speciální výbavou zvýrazňuje ŠKODA KODIAQ SPORTLINE své dynamické zaměření. Maska chladiče, střešní nosiče, kryty vnějších zpětných zrcátek a rámečky kolem bočních oken jsou černé. Sklo pátých dveří a boční skla od sloupku B dozadu mají standardně vyšší stupeň tónování. Pohledu zezadu dominuje tenká stříbrná lišta, integrovaná ve spodní části nárazníku.

Pro boční siluetu každého vozu ŠKODA KODIAQ jsou charakteristické krátké převisy, rychle klesající a konturou D-sloupku opticky prodloužená linie střechy a ustupující záď. V případě vozu ŠKODA KODIAQ SPORTLINE jsou boční ochranné lišty lakované v barvě vozu. Vůz má v sériové výbavě devatenáctipalcová kola z lehkých slitin ve speciálním designu. Volitelně jsou k dispozici i kola dvacetipalcová. Na předních blatnících je umístěna plaketa s označením modelu.

Výbava modelu ŠKODA KODIAQ SPORTLINE

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE má ve výbavě sportovní sedadla (u řidiče elektricky nastavitelné a s pamětí) s potahem z materiálu Alcantara a stříbrným stehem. Sportovní charakter zvýrazňuje multifunkční volant, který je stejně jako hlavice řadicí páky potažen kůží, hliníkové kryty pedálů a také nové ukazatele přetížení, plnicího tlaku turbodmychadla, aktuálního výkonu motoru, teploty oleje a chladicí kapaliny, které může posádka sledovat na displeji.

Součástí obsáhlé standardní výbavy je i volba jízdního profilu (Normal, Sport, Eco, Comfort, Individual, Snow), ovlivňující řízení, odezvu plynového pedálu, automatické převodovky, řízení a klimatizace. Kromě toho má ŠKODA KODIAQ SPORTLINE v sériové výbavě například elektricky nastavitelná a sklopná vnější zpětná zrcátka s automatickým stmíváním, pamětí a funkcí Boarding Spot (světlo ve vnějším zpětném zrcátku osvětlující nástupní prostor), vnitřní zpětné zrcátko s dešťovým senzorem a funkcí automatického stmívání, displej Maxi DOT, LED-ambientní osvětlení interiéru v deseti odstínech, logo KODIAQ na prahových lištách, dekor interiéru ve stylu „Sport“, dekorační interiérové prvky z materiálu Alcantara a koberečky se stříbrným stehem.

Nabídka motorů

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE je v nabídce se dvěma benzinovými a dvěma naftovými motory:

1,4 TSI 110 kW (150 k) DSG/MP 4×4/DSG 4×4, maximální rychlost 197 km/h, 0-100 km/h za 9,8 s, kombinovaná spotřeba 6,8 l /100 km, 153 g CO2/km

2,0 TSI 132 kW (180 k) DSG 4×4, maximální rychlost 207 km/h, 0-100 km/h za 8,0 s, kombinovaná spotřeba 7,3 l/100 km, 168 g CO2/km

2,0 TDI 110 kW (150 k) DSG/MP 4×4/DSG 4×4, maximální rychlost 197 km/h, 0-100 km/h za 9,5 s, kombinovaná spotřeba 5,3 l /100 km, 139 g CO2/km

2,0 TDI 140 kW (190 k) 4×4, maximální rychlost 210 km/h, 0-100 km/h za 8,9 s, kombinovaná spotřeba 5,7 l /100 km, 150 g CO2/km

Systém pohonu všech kol

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE je dodávána standardně s pohonem všech kol. Systém pohonu všech kol pracuje rychle a inteligentně, jeho řídicí jednotka permanentně propočítává optimální hnací moment pro zadní nápravu. Za běžného provozu, zejména při nízkém zatížení nebo při brzdění motorem, posílá řídicí jednotka maximum hnacího momentu na kola přední nápravy, čímž snižuje spotřebu paliva.

Jízdní vlastnosti

Volitelně je ŠKODA KODIAQ SPORTLINE k dispozici s adaptivním podvozkem DCC (Dynamic Chassis Control). Elektronicky regulované tlumiče může řidič nastavit v režimech Comfort, Normal, Sport.

Pohon všech kol zajišťuje nejen lepší trakci při sportovní jízdě, ale příznivě se projeví také při jízdě s přívěsem. S touto technikou je SUV dobře připraveno i na jízdu na nezpevněných komunikacích. Se světlou výškou 194 mm dobře překonává i větší nerovnosti. Jeho přechodový úhel činí 19,7 stupňů, přední a zadní nájezdové úhly díky krátkým převisům vykazují hodnoty 22,0 a 23,1 stupňů.

Asistenční systémy

Se širokou nabídkou asistenčních systémů definují všechny varianty modelu ŠKODA KODIAQ nová měřítka ve své třídě. K novinkám patří asistent pro couvání s přívěsem, Blind Spot Detect (varuje před vozy v mrtvém úhlu) a Rear Traffic Alert (sleduje např. při couvání z parkovacího místa provoz za vozidlem a vedle něj). Crew Protect Assist (při hrozbě nehody mj. zavře okna a střešní okno a předepne bezpečnostní pásy na předních sedadlech) je propojen s vylepšeným systémem Front Assist včetně funkce nouzové brzdy City a prediktivní ochrany chodců. Funkce parkovacího asistenta byly dále zdokonalené. Novinkou pro značku ŠKODA je rovněž systém Area View: Díky širokoúhlým objektivům v kamerách, snímajících okolí vozu a instalovaných na přídi i zádi vozu a v krytech vnějších zpětných zrcátek, se na palubním monitoru zobrazuje řada pohledů na bezprostřední okolí vozu. Je mezi nimi i virtuální pohled shora a 180stupňové záběry na oblast přídě a zádě. To usnadňuje řízení vozu v nepřehledných situacích nebo v náročnějším terénu.

Infotainment a ŠKODA Connect

Na palubě vozu ŠKODA KODIAQ SPORTLINE najdeme všechny moderní systémy infotainmentu tohoto nového velkého SUV. Kapacitní dotykové displeje jsou provedeny v Glass designu. Vrcholný infotainmentový a navigační systém Columbus disponuje displejem s úhlopříčkou 9,2 palce, k dispozici je WLAN-Hotspot a LTE-modul. V sériové výbavě je ŠKODA Connect – Care Connect, jejíž součástí je kromě proaktivního servisu a vzdáleného přístupu také automatické tísňové volání eCall. Moderní infotainment s navigacemi pak ideálně doplňují online mobilní služby ŠKODA Connect – Infotainment Online. Služby ŠKODA Connect tak definují nová měřítka v oblasti navigace, zábavy i asistence a lze je konfigurovat dokonce pomocí domácího počítače nebo mobilní aplikace.

Světová premiéra na autosalonu v Ženevě

Svůj debut bude mít ŠKODA KODIAQ SPORTLINE na Mezinárodním autosalonu v Ženevě v březnu 2017. ŠKODA představí novou modelovou variantu svého velkého SUV i celou řadu dalších novinek v hale 2 v prvním patře výstaviště Palexpo. Expozice je pro veřejnost otevřena od 9. do 19. března 2017.