› ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK s novým designem
› Bi-xenonové světlomety a technologie LED
› Nově zpracovaný interiér s modifikovaným vzhledem přístrojů
› Konektivita: Palubní WLAN-hotspot usnadňuje posádce připojení k internetu
› Úsporné a dynamické tříválcové motory 1,0 TSI
› Premiéra na Mezinárodním autosalonu v Ženevě 2017

ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK

ŠKODA četnými novinkami dále vylepšuje své oblíbené, elegantní a cenově výhodné rodinné vozy ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK. Nové světelné systémy zajišťují ještě větší bezpečnost. Cestující mohou být díky WLAN-hotspotu stále připojeni k internetu. Nově jsou v nabídce dva přeplňované tříválcové motory 1,0 TSI s nízkými emisemi, úsporným provozem a překvapivě dobrou dynamikou. Vylepšené modely řady RAPID budou poprvé představeny veřejnosti na Mezinárodním autosalonu v Ženevě (7. – 19. března 2017).

Vozy ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK, které se hierarchicky řadí mezi modely ŠKODA FABIA a ŠKODA OCTAVIA, patří navzdory svým kompaktním vnějším rozměrům k nejprostornějším vozům ve třídě. Nyní prochází modelová řada RAPID důkladnou modernizací.

Nový design přídě a zádě

Viditelné změny na vozech modelové řady RAPID jsou zvláště výrazné na přídi. V nově tvarované spodní části nárazníku jsou modifikované mlhové světlomety. Tenká chromovaná lišta (sériově od verze Style) spojuje nová mlhová světla a přední partie díky tomu působí opticky širším dojmem. Zatmavená krycí skla zadních světel, jejichž součástí je charakteristický motiv písmena C, propůjčují zádi vozu ještě sportovnější výraz. Pro vůz ŠKODA RAPID jsou navíc koncová světla dostupná s technologií LED. Poznávacím znamením vylepšeného vozu ŠKODA RAPID SPACEBACK je i nadále ve vybraných verzích prodloužené sklo pátých dveří. Velká a velkoryse se otevírající výklopná záď umožňuje snadné nakládání předmětů do zavazadlového prostoru.

Pohled z boku je u obou modelů charakterizován velkým rozvorem, atraktivní siluetou a ostrou linií tornádo, která na bocích rozehrává hru světla a stínů.

Kola jsou k dostání v šesti nových designech: patnáctipalcová COSTA, šestnáctipalcová EVORA (stříbrná) a VIGO (stříbrná/černá metalická) a sedmnáctipalcová TRIUS (stříbrná), CLUBBER (stříbrná) a TORINO (leštěná černá). Dále v nabídce zůstávají patnáctipalcová kola DENTO, MATO a MATONE i sedmnáctipalcová kola CAMELOT a SAVIO.

Nová inteligentní světelná technika

V předních světlometech vozů ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK mohou nově být bi-xenonové výbojky. Výrazným poznávacím znakem modernizovaného modelu jsou nová na přání dodávaná LED světla pro denní svícení, přemístěná nově do hlavního světlometu ve formě světelného pásu s integrovanou funkcí směrového světla. Nabídku doplňuje Light Assistant, který při zapnutém zapalování aktivuje denní svícení. Senzor pak trvale vyhodnocuje světelné poměry a v případě potřeby automaticky zapne potkávací světla. To platí pro stmívání i pro jízdu v tunelu.

Funkce Coming home a Leaving home zajistí osvětlení na určenou dobu po odemknutí vozu nebo vypnutí zapalování. Okolí vozu je osvětleno tak, aby cestující mohli bezpečně nastupovat či vystupovat.

Asistent dálkových světel neustále zajišťuje optimální osvětlení silnice. Ve tmě a od rychlosti 60 km/h výše rozeznává kamera vozy jedoucí vpředu ve stejném směru jízdy (až do vzdálenosti 400 metrů) a také protijedoucí vozy (až do vzdálenosti 1000 metrů) a v případě potřeby samočinně přepíná dálkové světlo na potkávací. Řidič však může kdykoli dálková světla přepnout manuálně.

Měřítko prostornosti

Také v interiéru nabízejí vylepšené modely ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK mnoho designových změn. Nové jsou například dekorační lišty, přepracovány byly kromě toho výdechy v palubní desce, přístroje před řidičem a ovládání manuální klimatizace.

Díky kompaktním vnějším rozměrům a velkoryse prostornému interiéru jsou ŠKODA RAPID (délka 4,48 m, šířka 1,71 m, výška 1,46 m) a ŠKODA RAPID SPACEBACK (délka 4,30 m, šířka 1,71 m, výška 1,46 m) velmi oblíbené rodinné vozy. V interiéru najde místo až pět cestujících. Výška nad hlavou cestujících na zadních sedadlech vozu ŠKODA RAPID SPACEBACK je velkorysých 980 milimetrů (ŠKODA RAPID: 972 milimetrů). S objemem 550 litrů (ŠKODA RAPID SPACEBACK: 415 litrů) je velikost zavazadlového prostoru vozu ŠKODA RAPID bezkonkurenční.

Nové, dynamické a efektivní tříválcové motory TSI

V rámci modernizace byly modely ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK poprvé osazeny litrovým přeplňovaným zážehovým motorem TSI. Moderní tříválcový motor je dostupný ve dvou výkonových verzích, které se vyznačují překvapivou dynamikou i úsporností.

ŠKODA RAPID

1,0 TSI 70 kW (95 k), maximální rychlost 187 km/h, 0 – 100 km/h za 11,0 s, kombinovaná spotřeba 4,4 l/100 km, CO2 101 g/km
1,0 TSI 81 kW (110 k), maximální rychlost 200 km/h, 0 – 100 km/h za 9,8 s, kombinovaná spotřeba 4,5 l/100 km, CO2 104 g/km

ŠKODA RAPID SPACEBACK

1,0 TSI 70 kW (95 k), maximální rychlost 184 km/h, 0 – 100 km/h za 11,0 s, kombinovaná spotřeba 4,4 l/100 km, CO2 101 g/km
1,0 TSI 81 kW (110 k), maximální rychlost 198 km/h, 0 – 100 km/h za 9,8 s, kombinovaná spotřeba 4,5 l/100 km, CO2 104 g/km

V novém benzinovém motoru se spojují četné přednosti. Díky kompaktní konstrukci a klikové skříni z hliníkové slitiny váží o deset kilogramů méně než dosud používaný agregát 1,2 TSI a díky celé řadě inovativních konstrukčních řešení má zvláště klidný a kultivovaný chod. Díky malým volným setrvačným silám nebylo nutné použití vyvažovací hřídele, která je jinak u tříválců běžná. To snižuje hmotnost a napomáhá ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2. Stejný efekt dosahuje olejové čerpadlo s plynule regulovatelným výkonem. Potřebný tlak oleje je neustále přizpůsobován zatížení motoru. Chladič plnicího vzduchu turbodmychadla integrovaný do sacího potrubí napomáhá k velmi spontánnímu náběhu plnicího tlaku.

Vedle obou motorů 1,0 TSI jsou pro vozy ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK nabízeny další tři pohonné jednotky. Všechny agregáty plní emisní normu EU6, jsou osazeny inteligentním alternátorem s rekuperací brzdné energie a systémem Start-Stop. Naftové motory pracují s přímým vstřikováním common-rail a s filtrem pevných částic.

ŠKODA RAPID

1,4 TSI 92 kW (125 PS), maximální rychlost 208 km/h, 0 – 100 km/h za 9,0 s, kombinovaná spotřeba 4,8 l/100 km, CO2 113 g/km
1,4 TDI 66 kW (90 PS), maximální rychlost 185 km/h, 0 – 100 km/h za 11,7 s, kombinovaná spotřeba 3,9 l/100 km, CO2 103 g/km
1,6 TDI 85 kW (116 PS), maximální rychlost 201 km/h, 0 – 100 km/h za 10,0 s, kombinovaná spotřeba 4,1 l/100 km, CO2 107 g/km

ŠKODA RAPID SPACEBACK

1,4 TSI 92 kW (125 PS), maximální rychlost 205 km/h, 0 – 100 km/h za 8,9 s, kombinovaná spotřeba 4,8 l/100 km, CO2 113 g/km
1,4 TDI 66 kW (90 PS), maximální rychlost 183 km/h, 0 – 100 km/h za 11,6 s, kombinovaná spotřeba 3,9 l/100 km, CO2 103 g/km
1,6 TDI 85 kW (116 PS), maximální rychlost 198 km/h, 0 – 100 km/h za 9,9 s, kombinovaná spotřeba 4,1 l/100 km, CO2 107 g/km

ŠKODA Connect – WLAN hotspot a pomoc stisknutím tlačítka

Cestující ve vylepšených vozech ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK mohou být vždy online s pomocí WLAN hotspotu (s navigačním infotainment systémem Amundsen).

Novinkou pro modelovou řadu RAPID jsou služby Care Connect, které lze objednat taktéž v kombinaci s navigačním infotainment systémem Amundsen (mimo výbavového stupně Active). Přenos dat probíhá přes dedikovanou SIM kartu, která je pevně zabudována ve voze. Nabídka zahrnuje automatické tísňové volání (Emergency Call, eCall), které po aktivaci zádržného systému zajistí samočinné spojení s ústřednou tísňového volání.

Ke službám Care Connect kromě toho patří možnost stiskem jediného tlačítka kontaktovat linku pomoci při poruše, která také případně zajistí zodpovězení technických dotazů k vozu a proaktivní servis. Ten umožňuje včasné zaslání relevantních servisních dat vozidla před termínem prohlídky do vybraného servisu ŠKODA. Pomocí aplikace ŠKODA Connect App si může řidič na chytrém telefonu kdykoliv na dálku prohlížet informace o vozidle, zkontrolovat zavření oken, dveří nebo střešního okna nebo zbývající zásobu pohonných hmot vozu ŠKODA RAPID. Navíc lze posílat do vozu cíle navigace nebo si na chytrém telefonu nechat zobrazit aktuální parkovací polohu vozidla.

Rozsáhlá škála prvků aktivní a pasivní bezpečnosti

Vozy ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK disponují širokou škálou bezpečnostních systémů. V základní výbavě je například elektronická kontrola stabilizace ESC a stálá kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách. Standardem je také multikolizní brzda, která v případě nehody snižuje riziko vícenásobných kolizí tím, že samočinně brzdí a zabraňuje tedy dalšímu nekontrolovanému pohybu vozidla. Elektronickou kontrolu stability rozšiřuje program pro stabilizaci přívěsu, pakliže je vůz vybaven tažným zařízením, nebo přípravou pro něj.

Moderní asistenční systémy jako rozpoznání únavy a Front Assist (využívající radar v předním nárazníku) včetně funkce nouzového brzdění jsou nabízeny také pro oba modely. Volitelné funkce jako mlhové světlomety s Corner funkcí nebo asistent rozjezdu do kopce zvyšují úroveň aktivní bezpečnosti i komfort řízení. O pohodlí a bezpečnost se stará signalizace vzdálenosti při parkování vpředu a vzadu.

Pro případ kolize jsou, coby součást základní výbavy, připraveny zasáhnout zádržné systémy pasivní bezpečnosti. Posádka je chráněna mj. celkem šesti airbagy (čelními, stranovými a hlavovými) a také výškově nastavitelnými tříbodovými bezpečnostními pásy s předpínači. O vysoký uživatelský komfort se stará bezklíčový systém pro přístup do vozu a startování motoru KESSY. Při kontaktu s dotykovým senzorem v klice dveří se vůz automaticky odemkne, resp. zamkne. Tlačítko ‚Start/Stop Engine’ motor nastartuje nebo zhasne.

ŠKODA přenáší aplikace z chytrého telefonu na obrazovku infotainmentu

Hudební a navigační systémy vozů ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK vychází z druhé generace modulárních infotainmentových systémů (MIB). Sériově nebo volitelně jsou tak na výběr funkce jako Surround systém, rozhraní bluetooth-handsfree a USB zásuvka  s Apple konektivitou. S rozhraním SmartLink+  je navíc možné používat aplikace z telefonu na displeji vozu ŠKODA RAPID.

,Simply Clever‘: Dvě USB zásuvky v zadní části vozu

ŠKODA je známá svými četnými řešeními ‚Simply Clever’. K novinkám ve vylepšených vozech ŠKODA RAPID a ŠKODA RAPID SPACEBACK patří dvě USB zásuvky v zadní části vozu, pomocí nichž lze nabíjet chytré telefony nebo jiné přenosné přístroje. Dále mohou být ve voze i následující praktické detaily: škrabka na led ve víčku palivové nádrže, oboustranná podložka do zavazadlového prostoru s kobercem na jedné a odolnou gumovou vrstvou na druhé straně, držák pro výstražnou vestu pod sedadlem řidiče, deštník ve schránce pod sedadlem spolujezdce, přenosný odpadkový koš, USB zásuvka a držák multimédií ve střední konzoli, držák lístků na předním skle, různé držáky nápojů, sítě na vnitřních stranách předních sedadel nebo síťový program pro zavazadlový prostor.