Bojíte se o svůj automobil? Pokud ano děláte dobře! Smutná statistika hovoří jasně. Během noci se jen u nás ztratí jeden automobil za hodinu. Navíc hodnota ukradených vozů stále stoupá, stejně jako počet neobjasněných krádeží.

Zloděj krade automobily zde dvou prostých důvodů. Jsou jimi náhradní díly a snaha prodat automobil do třetích zemí, popřípadě do Ruska či Ukrajiny. Ovšem některé z vozů jsou opět u nás legalizovány a zase jezdí po cestách našich sousedů.

Zloději jsou nejčastěji aktivní mezi 22:00 a 6:00. Na tento čas u nás připadá odcizení jednoho vozu za hodinu. Problémem je, že nikdo nemůže přesně říci, kde se vozy kradou a kde ne, protože krídež může být uskutečněna opravdu všude. Způsobů jak své auto zabezpečit je opravdu velké množství, stejně jako způsobů jak automobil odcizit.  Zloději ovládají nejrůznější techniky od rušení frekvencí GPS, GPRS, GSM atd. Umí také načítat frekvenci originálního klíče, nebo si připravit originální klíč přímo ve vozidle.

Aktuálně se také velice rozmáhá způsob zesilování signálu klíče až na 400 metrů. V praxi to funguje tak, že si jdete do oblíbené restaurace, klíče si položíte na stůl. V nestřežené situaci zloděj stiskne tlačítko odemykání a za pomocí zesilovače signálu se váš vůz venku odemkne. U něj už čeká kolega našeho zlodějíčka, který do vozu nasedne a odjede s ním.

Způsobů jak se proti těmto druhům krádeže bránit je mnoho. Existují jak mechanické, tak i elektronické způsoby ochrany vašeho automobilu, které mají různé cenové rozpětí. Bohužel většina mechanických opatření dnes zloděje příliš efektivně nezastaví. Elektronická ochrana má nad nimi stále navrch. V poslední době jsou například velice populární elektronické klíče, které nosí majitel vozu u sebe, a které zloděj nemá šanci zkopírovat.