Podle německé policie má falešné kilometry každá třetí prodaná ojetina
Škody z podvodů s kilometry ročně dosahují 6 miliard EUR, spočítal ADAC

ADAC

Velmi častým argumentem pro dovoz ojetiny z Německa bývá tvrzení, že v SRN se auta nestáčejí, protože je to tam trestné. Po dvanácti letech od zavedení trestnosti manipulace s tachometrem se německý automobilový klub ADAC rozhodl zjistit, zda zákon opravdu pomohl. Výsledky průzkumu jsou alarmující. Počet prodaných stočených ojetin není daleko od katastrofálního stavu, jaký známe z České republiky: každé třetí ojeté auto prodané v Německu je stočené.

„Podle policejních statistik je v Německu takto stočené každé třetí prodané auto. Stočení počtu najetých kilometrů tímto ilegálním způsobem v průměru zvýší hodnotu vozu o 3000 EUR. To znamená, že v samotném Německu se jedná o roční ztrátu ve výši téměř šest miliard EUR. Nejvíce na to doplácejí lidé, kteří kupují ojetý vůz od soukromého inzerenta,“ uvádí ADAC. „Stočení trvá obvykle jen několik vteřin, a i když je ze zákona zakázáno, nabízí jej mnoho ‚poskytovatelů služeb‘. Ceny začínají na zhruba 50 EUR za vůz. Cílem je zvýšit hodnotu ojetého automobilu při prodeji nebo se vyhnout penalizacím v rámci leasingu,“ dodává největší německý autoklub. V Německu je přetáčení zakázáno zákonem od roku 2005. Pachatelům za ně hrozí vysoké pokuty nebo trest odnětí svobody až na 1 rok. Zákon však „stáčecí mafii“ od podvádění řidičů neodradil.

Podle provozního ředitele největšího prodejce ojetých aut v České republice jsou to další argumenty proti dovozu ojetých vozů od našich západních sousedů: „Často nám lidé říkají, že si z obav před manipulacemi s tachometry na tuzemském trhu chtějí raději dovézt auto z Německa. Mají pocit, že když tam je přetáčení trestné, nedochází k němu. Naše zkušenosti však hovoří o opaku a nyní to potvrdil i německý ADAC. Většina ‚stočenek‘ se z Německa exportuje směrem na východ a podle našich odhadů jich je mezi importy do České republiky až devadesát procent,“ uvedl provozní ředitel AAA AUTO International Petr Vaněček.

Podle AAA AUTO je potřeba vytvořit prostředí, ve kterém nebude stáčení tachometrů možné utajit. „Jedině pokud samotné stáčení nebude možné nebo nebude možné ho utajit, dokážeme se tohoto nejčastějšího podvodu, který provází zejména mezinárodní obchod s ojetinami, zbavit,“ zdůraznil Vaněček.

Také německý ADAC je přesvědčen, že nejúčinnějším prostředkem proti stáčení je technická bariéra, kterou by měli vytvořit výrobci aut. Ti podle autoklubu proti manipulacím s tachometry nedělají dost a někteří dokonce vůbec nic. Jakékoliv databáze považuje ADAC za neúčinné. „Údaje v nich jsou nespolehlivé – auto mohlo být manipulováno předtím, než ho jakákoliv databáze zachytila. Pokud lidem hrozí zachycení kilometrů v databázi, budou svědomitě manipulovat například před každou kontrolou. Přístroje k tomu jsou totiž extrémně jednoduše dostupné a například aplikace v telefonu vás může před každou kontrolou upozornit, abyste si dali tachometr tzv. ‚do pořádku‘,“ uvádí ADAC.