Volkswagen již delší dobu chystá čistě elektrický velký sedan, který bude určen převážně pro americký trh. Ovšem starosti mu dělá Tesla, právě kvůli ní se nyní bude přepracovávat kompletně celá podoba tohoto vozu.

Velký sedan Phaeton je takovým malým strašáčkem celého koncernu Volkswagen. Model je slibován již velmi dlouhou dobu, ale informací o něm prozatím příliš mnoho nemáme. První generace vozu byla důkazem, že i automobilka tvořící lidové vozy je schopna postavit velký luxusní vůz. Ovšem u zákazníků si příliš mnoho oddaných majitelů nenašel. Proto se veškerá energie začala směřovat do druhé generace, která má být revoluční a zcela jiná.

Model by měl prezentovat to nejlepší, co ze sebe umí automobilka vydat. Vůz má být čistě elektrický a má odstranit pošramocenou pověst jak díky aféře Dieselgate, tak i první generace. Jenže právě elektrický pohon je věc, která nyní vývoj trochu brzdí. Automobil chystaný pro rok 2020 svou technikou pohonu podle informací nestačí ani na dnešní vozy.

„S příštím phaetonem jsme pokročili už docela daleko, ale ukázalo se, že není dostatečným krokem dopředu. Moderní velký sedan musí být konkurenceschopný a být lepší než tesla, která je měřítkem,“ říká šéf značky Volkswagen Herbert Diess. Tím přímo naznačil, že se automobil bude snažit vyrovnat Tesle a jejímu modelu S.

 

Z toho důvodu se automobilka rozhodla radikálně přepracovat tak, aby nabízel techniku příští generace. Co přesně to znamená, zatím nevíme. Mohlo by to však prozrazovat použití právě vyvíjené platformy MEB, která je určena speciálně pro modely s čistě elektrickým pohonem. Těch chce automobilka ro roku 2025 nabídnout hned 30 a krom Phaetonu by mohl přibýt i elektrický sporťák a velkoprostorový vůz.