Za dvacet let sice budete muset vstát, ale tady veškerá podobnost s dnešním testováním nového vozu končí. Nemusíte se ani nasnídat, ani se obléknout, a už vůbec nebudete muset vystrčit paty ven z vašeho domova. Vše vyřešíte prostě jen tak, že sebou kecnete na gauč, nasadíte si brýle pro virtuální realitu a testovací jízdu si odbudete pěkně z tepla vašeho domova.

Na něčem podobném momentálně usilovně pracuje Ford. Ten by rád umožnil řidiči vyzkoušet si kterýkoliv z jím nabízených modelů v jakémkoliv prostředí a to pěkně z tepla domova pomocí virtuální reality. Její potenciál je prakticky neomezený, tak proč jí nevyužít i v automobilovém průmyslu že. Zájemce by tak mohl testovat vůz v opravdu nejextrémnějších podmínkách, do kterých by se leckdy ani neměl v reálném světě šanci dostat.

Nám to celé přijde jako poměrně zajímavý nápad, který však má své mouchy. Věc je dobrá možná tak pro zjištění pocitu z interiéru vozu, ale ruku na srdce jízdní vlastnosti tímto stylem nikdy pořádně neotestujete. Například odhlučnění, komfort podvozku, řízení, boční vedení sedadel atd. Celá věc funguje spíše jako videohra na zkrácení dlouhých večerů a kdo nám navíc zaručí, že automobil nenastaví simulaci tak, aby auto vždy naprosto okouzlilo a uchvátilo?

Autoři systému říkají, že řidič by samozřejmě měl přijít do salonu a vůz si zde sám vyzkoušet než jej zakoupí. Nebylo by však lepší udělat to prostě rovnou bez toho gauče?