Nový model Kodiaq je skutečně univerzálním vozidlem. Dokazuje to i zájem záchranářů, zařadit tento automobil do své flotily zachraňující život. My jsme se na novinku určenou pro zdravotníky podívali trochu blíže a již nemáme strach o své zdraví.

Historie modelů Škoda určených pro zdravotníky sahá až do dvacátých let minulého století. Nyní však Škodovka vytvořila něco zcela nového a jedinečného. Pojďme se společně podívat na Kodiaq upravený pro potřeby zdravotníků, který může zachraňovat lidské životy.

Automobil byl oděn do speciálního laku RAL 1016 s retroflexními prvky. Ty společně upozorňuji na automobil jak řidiče, tak i čekajícího na záchranu. K tomu samozřejmě slouží také maják s diodovýmy prvky, který se na záchranném voze v česku objevuje vůbec poprvé. Dalším výrazným prvkem je světelná technika Whelen umístěná v přední masce chladiče vozu a také předních blatnících a pátých dveřích. A pokud by někdo i přesto automobil přehlédl, zcela rozhodně by jej nepřeslechl, protože je vybaven sirénou o výkonu 100 W. Zvenku se tak v podstatě jedná o tradiční sanitku v SUV balení.

Pokud nahlédneme dovnitř, zjistíme, že zde je vše úplně jinak. Automobil disponuje podobným vybaveném jako velké sanitky, ovšem jeho primárním úkolem je působit v systému víceúrovňového setkávacího systému, tzv. rande-vous, tedy má za úkol dopravit na místo zdravotníka, která je doprovázen i sanitním vozem. Od vozu se očekává, že se na místo dopraví dříve než sanitka a tak je první pomoc poskytována mnohem rychleji.

Popsat, co všechno v novém voze přibylo, by zabralo opravdu velké množství času, a tak se pojďme podívat na to nejzajímavější. Celková cena přestavby vychází na téměř 400 tisíc korun, za ně dostanete vybavení v hmotnosti 150 kilogramů od lékařského materiálu, po zdravotnické přístroje. I přesto však automobil neztrácí svou dynamiku.