Někteří analytici predikují, že automobilový trh v USA je na pokraji zhroucení. Mohlo by k němu prý dojít již v průběhu tohoto roku.

Tuto velmi nepříjemnou zprávu vydal finanční ústav Deutsche Bank, která je největší německou a čtvrtou evropskou bankou. Tento ústav se momentálně nachází ve velmi hluboké krizi, kterou pokud se nepodaří vyřešit, bude to mít velmi silný dopad na celou světovou ekonomiku. Její analytici Rod Lache, Mike Levin a Robert Salmon nyní vypracovali zprávu, která se snaží odvést pozornost od problémů banky a jakkoliv se to může zdát účelové je to velmi zajímavá informace.

Pánové onen americký problém vidí v poklesu prodeje na 16,6 milionu automobilů ročně, což je o 9,5% méně než je normální stav. Největší problém však analytici vidí v tom, že by se tento problém mohl stále více prohlubovat. Absolutní krizi by mohly zpustit zvyšující se úrokové sazby, které stoupají společně se zvýšeným zájmem o nové vozy, který v minulých letech velmi rapidně stoupl. To vše způsobuje horší financování, zvyšující se ceny ojetých vozů a trh je vystaven riziku prodlužování obměn nových aut popřípadě přesouvají pozornost kupců do novinek k lehce ojetým vozidlům.

Tento proces se podle analytiků již rozjel, což dokazují na sníženém počtu sešrotovaných automobilů v minulém roce a to z 13-14 milionů vozů ročně, na 11 milionů ročně. V praxi to znamená, že se zvyšuje počet vozů na trhu ojetinami, které ohrožují prodej nových vozů. Nabídka vozů momentálně převažuje nad poptávkou. Narůstající trh s ojetinami pak způsobuje pokles jejich ceny, což bude dále navyšovat atraktivitu ojetých automobilů na úkor těch nových.