Automobilka Volkswagen nyní zahajuje novou éru elektrického věku. Jejím dalším produktem je i I.D. crossover, který se v mnohém podobá konceptu Vision E od Škody.

Automobilka Volkswagen plánuje na příští roky pořádnou expanzi a to především na poli elektromobilů. Pravdivost tohoto tvrzení dokazuje záplava elektromobilů, které celý koncern začíná chrlit. Dalšího u nich přinese také letošní Šanghaj, na které se představí Volkswagen I. D. crossover.

Prozatím se můžeme podívat na první skici tohoto modelu, se kterými přicházejí i první informace. Podle nich je jasné, že automobil bude mít velice blízko k modelu Vision E od Škoda Auto. Ta se na Šanghajském autosalónu představí také, a pokud budou stát vedle sebe, budou si velice podobní.

Nejde jen o použití stejné platformy MEB, která je navržena pouze pro čistě elektrická vozidla, ale také o vzhled. Oba vozy totiž budou zástupci sportovně laděných SUV, které jsou inspirovány vozem BMW X6. Sám Volkswagen svou novinku popisuje jako derivát SUV a čtyřdveřového kupé.

Automobil je od začátku laděn jako sportovní elektromobil, který se nezalekne ani terénu. I to je důvod proč jeho elektromotory budou pohánět všechna kola. Automobilka chce v Šanghaji prezentovat také autonomní éru značky I. D. Crossover se tak bude moci přepnout do samořídícího módu, při kterém se volant zcela ukryje do palubní desky a tím uvolní místo pro životní prostor řidiče. Ten se v tomto módu tak bude muset zcela spolehnout na funkčnost laserů, radarů a čidel umístěných na vozidle.

Automobilka vidí I.D. crossover jako přelomového člena své avantgardní rodiny, což znamená, že již nyní s ním počítá do sériové výroby. Stane se tak další vlaštovkou této novodobé filosofie značky, která by nám měla přinést právě SUV, MPV a také sportovní automobil. Automobilka zatím prezentovala další dva modely z této rodiny a to kompaktní I.D. a minibuss I.D. Buzz.