Nástupce modelu Yeti se začíná pomalu ale jistě představovat. Jeho jméno je Karoq, což je poněkud atypické pojmenování českého vozu. Pojďme se společně podívat, jak toto jméno vzniklo.

Karoq je prozatím neoficiální název pro model, který by se měl stát pomyslnou druhou generací modelu Yeti. Na první pohled by se mohlo zdát, že jméno vzniklo pouze jako tendence sjednotit názvy SUV modelů značky Škoda, ovšem pravda je někde jinde. Naše cesta po objevování původu toho jména nás zavede opět na aljašský ostrov Kodiaq, po kterém je pojmenované sedmimístné SUV automobilky.

Inspirací pro jméno Karoq byla hned tři indiánská jména. Tím prvním je uyowoq, což v tradičním jazyce znamená mladší bratr. Dalším slovíčkem je Qaruuk, které je symbolem pro šíp, který nese značka ve svém emblému. No a pak tu máme ještě kaaraq, tedy místní výraz pro automobil. Jakousi pomyslnou fúzí tak vzniklo pojmenování Karoq.

Zajímavé je také tvrzení automobilky, které vypráví, že při tvorbě loga automobilky měly sloužit jako zdroj inspirace artefakty objevené v Americe. Mezi nimi pak měl být i šíp, který se nakonec dostal do loga. Karoquem se tak uzavírá pomyslný kruh, kdy motiv šípu využívá automobilka i pro pojmenování svého modelu.

Tato legenda zní sice hezky, ale my jí moc nevěříme. Mnohem víc nás zajímá klíč k pojmenovávání modelů SUV, kterým se jeví být písmenka K a Q. Ty by ve svém názvu měla nést i další SUV vyrobená v rámci strategie 2025. Škoda si tento měsíc nechala patentovat názvy Arviaq, Yuroq, Amiq a Karuq a právě poslední jméno by se díky obsahu těchto písmen mohlo stát novým modelem značky, který by měl být ještě menším SUV vozem než Karoq. Malé SUV by mělo stát na platformě MQB A0, stejně jako nově plánovaná generace modelu Fabia.