Zatímco klasičtí výrobci automobilů produkují své vozy v klasických továrnách, tedy angl. factory, automobilka Tesla musí mít vždy něco extra, a tak se její továrny nazývají Gigafactory, tedy Gigatovárny. Šéf Tesly nyní oznámil lokality čtyř těchto nových továren na Evropském kontinentu a ve hře je i Česká republika.

Gigafactory

Tesla plánovala své Li-Ion akumulátory vyrábět původně pro své vozy ve třech továrnách Gigafactory rozmístěných v hlavních kontinentech, ovšem na konferenci TED bylo oznámeno, že nastala změna. Továren je nyní naplánováno až pět a Elon Musk, ředitel a majitel Tesly řekl, že oznámí lokality nových továren ještě před koncem letošního roku. Dále dodal, že půjde o dvě až čtyři továrny, s větší pravděpodobností však o čtyři.

Kolik?

Musk se zatím k přesným lokalitám nechce vyjadřovat a říká pouze, že je vše potřeba rozmístit podle potřeb světového trhu, všeobecně se však očekává, že bez ohledu na počet továren, budou mít priority lokality v Evropě a Číně. A právě v Evropě se nachází jedno místečko s opravdu bohatými zásobami lithia a tím je Česká Republika.

Nic není jisté

Bohužel však u Tesly se nadá nikdy pořádně moc spolehnout. Její plány jsou vždy velké, ale výsledky již tak impozantní nejsou. Momentálně není dokončena ani první Gigafactory a automobilka je dokonce stále ve ztrátě. Investice do takových továren si navíc vyžádají miliardy dolarů. Ve výsledku to tedy znamená, že to může dopadnout všelijak a ani po přiklepnutí továrny naší zemi by ještě stále nebylo vůbec nic rozhodnuto.