Pomáhat a chránit, hlavní heslo naší policie, které by mělo vyjadřovat její pracovní náplň. Pomáhat a chránit své občany nyní budou policisté z jižní Moravy o něco více, efektivněji a to díky novému automobilu. Tím však není klasická Octavia, ale nadupané BMW i8, se kterým budou potírat zločin půl roku.

Jak to tak vypadá, BMW a Policie české republiky si skutečně padli do oka. Po nedávné předávce několika modelu BMW i3 nyní policie přebrala také plug-in hybrid jménem i8, což je vůz, kterých u nás příliš mnoho nenajdete. Tento futuristický sporťák na sobě nese tak charakteristický policejní polep a disponuje také modrými majáky a diody. Nenajdete v něm však výbavu pro měření rychlosti, kterou mají některé dálniční Superby a Passaty.

Policie tento vůz nevlastní, má jej pouze zapůjčený na dobu šesti měsíců, během kterých s ním chce najet 20 tisíc kilometrů. Tuto výsadu dostanou příslušníci dálničního oddělení Jihomoravského kraje, ovšem zastihnout tento unikát můžete také na Zlínsku, Olomoucu či vysočině. Podle policie má zapůjčení tohoto vozu hned několik důvodů. Tím prvním je otestování, zda takovýto automobil navíc s hybridním ústrojím, lze používat v terénu. Dalším důvodem je také snaha zjistit, jak na tuto zajímavost budou reagovat lidé.

I přesto, že automobilu chybí zmiňovaná měřící technika, je potřeba nebrat jej na lehkou váhu a nepřistupovat k němu jen jako k parádě, která se bude producírovat na silnicích. Plug-in hybridní technika, kterou tvoří přeplňovaný zážehový tříválec a elektromotor s kombinovaným výkonem 266 kW je dostatečný důvod k tomu, proč před ním být v pokoře. Automobil je schopen zrychlit z nuly na sto za 4,4 sekundy a takovou dynamiku na českých silnicích jen tak nenajdete. Za volant tohoto vozu bude usedat asi 25 řidičů, kteří mají školení na řízení rychlých vozidel.