Caucasian woman examining hologram of car

O samočinných, popřípadě samořídících automobilech jste toho již nejspíše četli dost a dost. V automobilech tuto funkci však ve 100% funkčnosti ještě rozhodně nenajdete. Vše je teprve ve vývoji a to v tak intenzivním, že se vyvíjení začalo říkat novodobá zlatá horečka.

Masivní investice

Technologie samočinných automobilů má zcela jistě velký potenciál a proto není divu, že především velké automobilky začínají skupovat menší rybky, aby jim náhodou něco neuniklo. V nedávné době tak byla prodána společnosti Cruise Automation za 13,7 miliardy korun společností GM. A kupříkladu Ford vložil již jednu celou miliardu do společnosti Argo AI. Pozadu však nezůstávají ani další technologické firmy jako Intel, který investoval značnou sumu do izraelského výrobce senzorů a softwaru pro automobily Mobileye.

Bude se historie opakovat?

Do těchto nových společnosti nyní prostě investují všichni. Ale již nyní je jisté, že na konci, při lámání chleba, si někdo své prsty přeci jen spálí. Současná investiční mánie připomíná dobu z roku 1999, kdy společnosti investovali do všeho, co se jen trochu týkalo internetu. Velké společnosti jako například Time Warner investovali do fúze AOL a Disney založil Go.com, což jej nakonec přišlo na 790 milonu dolarů. Ruper Murdoch investoval do MySpace 580 milionu dolarů, a kde je MySpace dnes? A takových příkladů je víc. Chybu však neudělali ti, kdo zainvestovali do Amazonu či Facebooku.

Loterie

A právě ve svůj Amazon či Facebook dnes doufají a věří novodobí investoři. Jenže tuhle loterii vyhrají někteří a ze zbytku se stane bezcenný brak. Sám Financial Times Times píše, že by pro investory bylo rozumnější věnovat se například oblasti elektrických automobilů. Podle některých odhadů se náklady na automobily s elektrickým pohonem vyrovnají těm s konvenčním motorem již příští rok. Kupní cena sice stále zůstane vyšší, ale provoz automobilu bude mnohem levnější. Pokud tedy sami přemýšlíte o investici, víte jakým směrem se dát.