Poutání se ve voze by mělo být naprostou samozřejmostí pro každého cestujícího. Zatímco řidič spolujezdec sedící vedle něj většinou na automobilové bezpečnostní pásy nezapomene, se spolujezdci v zadní části vozu je to již o něco horší. Pojďme si říci, proč bychom se měli na zadním sedadle vždy poutat.

Zatímco v Evropě je používání pásů zákonné v každém ze států Unie, ve Státech k této problematice přistupují trochu jinak. Je tak trochu paradoxem, že v zemi, kde se klade na ochranu posádky ve voze skutečně velmi vysoký důraz, je povinné používání pásů nařízeno jen v některých státech. Připoutání na předních sedadlech je povinné pro řidiče ve všech státech krom New Hampshire, ovšem zcela jiná situace je s povinným pásáním na zadních sedadlech.

Povinnost poutat se na nich platí pouze v 29 státech a ve Washingtonu D.C. Jen pro představu, u nás je povinnost pásání se ve vozech, které pás obsahují, povinné již od roku 1989. V USA tak byla provedena anketa, aby bylo zjištěno, kolik lidí se ve skutečnosti ve voze pásá i na zadním sedadle. Výsledek je takový, že v přední části vozu se pásá 91% cestujících. Ovšem druhá a třetí řada sedadel dopadla o poznání hůře, protože zde se pásá pouze 72% respondentů starších 18 let.

Většina lidí si sedá do zadní části vozu například v taxíku a to dokonce i u nás. Ovšem na rozdíl od USA jsou zde cestující povinni se pásat a pokud tak neučiní, může jim policie udělit pokutu, ne tedy samotnému řidiči vozu. Z průzkumů v Americe dále vyplynulo, že si čtvrtina cestujících myslí, že zadní sedadla jsou bezpečnější než ta přední a proto není bezpečností pás nutností. Další lidé na to jen zapomínají, popřípadě jim pásy připadají nepohodlné.

Podívejte se na video, které ukazuje, jak dopadne nepřipoutaná posádka na zadních sedadlech během nehody.