Již šestá generace vozu BMW M5 se nám představí za několik dní. Nejnovější dravec od mnichovské automobilky bude poháněn 4,4 litrovým osmiválcem s dvěma turby a vůbec poprvé v historii nabídne pohon všech čtyř kol.

Premíra BMW M5 je velmi netrpělivě očekávána. Světu se představí již v pondělí tedy 21. Srpna. Již nyní si automobilka připravila krátké video, ve kterém sice automobil moc neukazuje, ale my jsme i za to málo rádi. Spokojit se musíme s doposud známými detaily. Pod kapotou vozu se bude ukrývat 4,4 litrový vidlicový osmiválec přeplňovaný dvě turby, který poskytne výkon přesahující 600 koní, tedy 441 kW. Výkonové parametry agregátu však ještě zveřejněny nebyly, ovšem již známe spotřebu. Ta bude podle normovaného cyklu 10,5 litrů na sto kilometrů.

Motor bude kombinovaný s osmistupňovou automatickou převodovkou. Samotný motor je vylepšenou verzí z předchůdce. Ke změnám došlo u vstřikovačů, v motoru je vyšší tlak, turbodmychadla jsou nová a najdeme zde i lepší mazací a chladicí systém. Přepracovaný je i výfukový systém, který ztratí na váze a nabídne podmanivější zvuk, typický pro sportovní BMW.

Tou nejdůležitější novinkou je však to, že nová M5 bude mít pohon všech 4 kol. Systém s obchodním označením M xDrive je založen na známém systému BMW s aktivním diferenciálem. Jeho software i hardware však byl pro potřeby M5 velmi výrazně přepracován.

Specialitou tohoto systému je možnost libovolného přepínání mezi jednotlivými systémy čtyřkolky 4WD, 4WD Sport a 2WD. První režim nabídne maximální trakci a ideální kontrolu po každodenní jízdu, druhý mód, jak již název napovídá, sází především na sportovní chování vozu a na agilitu. Poslední režim pak bude posílat veškerou sílu pouze na zadní nápravu.