Hned několik podpůrných opatření má v plánu emitovat vláda České republiky. Jejich zájmem je motivovat zájemce o automobil a podporovat vývoj automobilů s autonomním řízením. Jedním z návrhů je například odpuštění registračních poplatků na elektromobily, popřípadě umožnění vjezdu do speciálních zón ve městech.

Mezi dalšími návrhy je například možnost zrychleného odepisování pro podnikatele, popřípadě možnost kombinace dotace společně s operativním leasingem. Navíc by měl vzniknout nový polygon, na kterém budou testovány automobily s autonomním řízením. Tato opatření by měla být součástí Akčního plánu o budoucnosti automobilového průmyslu ČR, který má za úkol schválit vláda.

Finální podobou tohoto plánu by mělo být 25 akčních opatření, na jejichž vytvoření se dohodli zástupci automobilového průmyslu, společně s premiérem Sobotkou letos v únoru. Plán je součástí memoranda, které mají automobilky společně s vládou uzavřít. Krom podpory nákupu elektromobilů by se měly změny dotknout také digitalizace provozu na našich komunikacích.

Možnost zrychleného odpisu automobilů by měla přijít v letech 2019 až 2025. Do konce tohoto roku by pak měla být zavedena i odlišná registrační značka, která by vozům umožňovala vjíždět do některých zón v centrech měst, a také by díky ní mohly používat pásy pro MHD. Automobily by zároveň mohly být osvobozeny od správního poplatku za registraci. Stát by rád také analyzoval síť dobíjecích stanic a chtěl by zajistit jejich provoz na základě dotací.

Cena elektromobilů je stále dost vysoká a tak se jich v česku ročně prodají řádově stovky. Již od Loňského roku mohou organizace žádat o dotaci na pořízení ekologických vozidel, stačí se jen obrátit na ministerstvo životního prostředí. To samé platí i pro podnikatele, kteří si mohou zažádat na ministerstvu průmyslu a obchodu. Doposud však nebylo možné dotaci kombinovat s operativním leasingem.