Moderní technologie nehýbou jen automobilkami, ale vstříc jim samotným se snaží jít také další společnosti spojené s dopravním průmyslem. Jednou z nich je také britská Umbrellium, která nyní představila koncept silnice budoucnosti.

Společnost představila prvních pár metrů futuristické silnice tento týden v Londýně. Vozovka spolupracuje s kamerami ve vysokém rozlišení a také se systémem LED diod. Samotní tvůrci se pak o svém projektu vyjadřují jako o inovaci, která pomůže v budoucnosti výrazně snížit velké množství dopravních nehod.

„Vytvořili jsme silnici, která dokáže detekovat chodce a reagovat na ně,“ uvedl Usman Haque, architekt projektu a člen společnosti Umbrellium. „Dvě kamery jsou schopné zaznamenávat stovky různých proměnných na dvaadvaceti metrech. Jakmile zaregistrují chodce či jiného účastníka provozu, informaci přenesou do počítačového systému za méně než tisícinu sekundy.“

O Software pochází z dílny samotné společnosti. Při jeho programování společnost pečlivě dbala na to, aby systém dokázal rozpoznat chodce a cyklisty za každé situace. Povrch samotné vozovky je vyroben z vysoce odolného plastu, který je schopen odolat i těžkým dopravním prostředkům. V jeho vnitřku je ukryto 660 LED diod, které mění barvy. Co ovšem tvůrci neprozradili je, kolik vlastně 22 metrů dlouhá vozovka stojí. Prozradili však, že tavba trvala devět měsíců.

V praxi to tedy znamená, že se tato silnice dokáže přizpůsobovat aktuálním podmínkám. Můžeme například nakreslit přechod tam, kde ještě před chvíli nebyl. Umí vytvořit například i zastávku pro autobus, který se právě přibližuje. A řidiče v něm upozorní na nutnost zastavení varovné dopravní značky, které se kreslí přímo do silnice.

„Náš prototyp je vodotěsný, problém mu nedělají ani těžké vozy a zvládá rozeznat rozdíly mezi chodci, cyklisty a auty. Je připraven na budoucnost, kterou se v příštích letech budou silnice ubírat,“ dodává Haque.