› V rámci projektu ŠKODA Stromky je za každý prodaný vůz ŠKODA na území České republiky zasazen jeden strom
› Mezi léty 2007 a 2017 bylo na více než 60 místech České republiky vysazeno téměř 730 000 stromků; jen letos to bude více než 88 000 sazenic
› Projekt je součástí ekologických aktivit společnosti ŠKODA AUTO, které zastřešuje strategie GreenFuture

ŠKODA Stromky

Přes 88 tisíc stromků bude do konce letošního roku vysazeno po celé České republice v rámci projektu ŠKODA Stromky. Ambiciózní projekt, který společnost ŠKODA AUTO zahájila v roce 2007, slaví letos na podzim 11 let existence. Každým rokem jsou v rámci grantového řízení přidělovány žadatelům finance na počet sazenic, rovnající se počtu vozů ŠKODA prodaných na území České republiky. Během uplynulých jedenácti let tak automobilka přispěla k obnově či rozšíření tuzemských lesů o téměř 730 000 stromků. To odpovídá ploše zhruba 150 hektarů nového lesa.

Výročí projektu ,Za každý prodaný vůz na území ČR jeden zasazený strom‘ oslavili zaměstnanci ŠKODA AUTO v sobotu 14. října 2017. Symbolicky se tak stalo v Krkonoších, kam dosud z Mladé Boleslavi doputovala finanční podpora ve výši 1,25 milionu korun. Správa Krkonošského národního parku díky tomu mohla do konce roku 2016 vysadit 123 tisíc nových stromků.

„Krkonoše jsou jedním z míst, kde během roku realizujeme dobrovolnické firemní akce. Do projektu ŠKODA Stromky se každoročně aktivně zapojují desítky našich zaměstnanců, kteří rovněž vyhledávají vhodné lokality k výsadbě a společně se svými rodinami se jí i účastní. I tentokrát se při Krkonošské výsadbě a odklízení klestí sejdou nejen naši zaměstnanci, ale také studenti Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO,“ říká Michal Kadera, vedoucí vnějších vztahů společnosti ŠKODA AUTO.

K dalším významným partnerům projektu patří například České Švýcarsko o.p.s., ekologická organizace Čmelák – společnost přátel přírody, ale i mnoho dalších měst a obcí zejména v regionech závodů ŠKODA AUTO. Veškeré informace o uskutečněných výsadbách jsou k nalezení na interaktivním webu www.hlaslesa.cz, kde si lze mimo jiné složit vlastní symfonii z autentických lesních zvuků.

Společnost ŠKODA AUTO si zvolila výsadbu stromků za podpory svých zaměstnanců jako symbol firemní orientace na společensko-ekologické hodnoty v rámci strategie GreenFuture. Zájemci o grant se mohou hlásit z celé České republiky. Zvýhodněny jsou takové projekty výsadby, které pomáhají protierozní ochraně a rekultivaci území nebo revitalizaci skládek stavebního či komunálního odpadu.

Obnova lesů a krajiny obecně je nedílnou součástí strategie GreenFuture, která zastřešuje environmentální aktivity ŠKODA AUTO. Příkladných hodnot dosahuje společnost ŠKODA AUTO od roku 2010 také v oblasti snižování spotřeby energií (o 28 %) a množství