Pokud máte rádi automobily s historií a rádi se vozíte v automobilech, které vlastnili významní lidé, pak vás zcela jistě bude zajímat i automobil Seva Jobse. Jedná se o BMW Z8, které je hvězdou prosincové aukce společnosti RM Sotheby´s v New Yorku.

BMW Z8 z let 1999 až 2003 patří mezi vůbec nejvýraznější a nejvýjimečnější zástupce své značky, za což může poděkovat především svému zdařilému designu a také použité technice. Pokud k tomu připočítáme také fakt, že bylo vyrobenou pouze 5703 kusů, pak se jedná o velice zajímavý sběratelský kousek.

Dvoumístný roadster se představil veřejnosti ve své produkční podobě poprvé v roce 1999 na IAA. Pod liniemi jeho karoserie je podepsán Henrik Fisker. Ve své přídi má uložený atmosferický, vidlicový osmiválec o objemu 4914 centimetrů krychlových. Ten dává vozu výkon 294 kW.

Všechny tyto přednosti dokázal ocenit také Steve Jobs, vizionář a zakladatel společnosti Apple. Vozy německé automobilky byly častými hosty v jeho garáži a spolu s nimi například v devadesátých letech také Porsche 944, které bylo později nahrazeno osmiválcovým modelem 928. Dalším Němcem, kterým se Jobs vozil byl například i Mercedes-Benz SL.

Z8 byla prý Jobsova milovaná a dokonce si jí registroval i na své jméno, což nebylo vůbec obvyklé. BMW Z8 pro zakladatele společnosti Apple nebylo nijak speciálně upravené a dokonce bylo vybavené telefonem značky Motorola, kterou prý Jobs nenáviděl, ale v roadsteru se s ní nejspíše smířil.

V současné době vlastní automobil teprve druhy majitel, který jej zakoupil v roce 2003. Očekává se, že automobil bude i díky své historii, vydražen okolo 400 tisíc amerických dolarů, tedy za necelých devět milionů.