Společnost Volkswagen má v plánu na základě obrovských investic dosáhnout postu jedničky v oblasti elektromobilů a autonomní techniky a to do roku 2025.

Automobilka má v plánu investovat do roku 2022 do elektromobilů, autonomních technologií a nových služeb mobility, až 34 miliard eur a celkové investice navýšit na 72 miliard eur. Vyplývá to z nejnovějšího plánu výdajů na období 2018 až 2022, který byl schválen dozorčí radou společnosti. Tento plan má pomoci automobilce přeměnit se na největší automobilku na světě. Tento plán se bude tykat i Škoda Auto, která začne produkovat automobily na elektricky pohon již v roce 2020. Jejich výroba bude probíhat v domovské Mladé Boleslavi.

“S nyní přijatým okruhem plánování pokládáme základy, aby se z Volkswagenu stala do roku 2025 světová jednička v oblasti elektrické mobility,” uvedl generální ředitel Matthias Müller v prohlášení, které bylo zveřejněno po zasedání dozorčí rady.

Takto razantní zlom nastal u automobilky teprve po velkém dieselového skandálu před dvě lety. Do te doby se automobilka vozům na elektrický pohon a autonomními řízení příliš mnoho nevěnovala. Ovšem skandál a nové kvóty na emise odstartovaly strategicky přesun k novým technologiím. Automobilka se zavázala nabízet do roku 2030 elektrickou variantu ke každému ze svých současných 300 modelů.

Dozorci rada také odsouhlasila nové změny v optimalizaci výroby a také ke zlepšení výkonnosti pracovníků. V rámci těchto změn se například závod v německém Cvikově přeorientuje čistě na výrobu elektrických vozů na platformě MEB. Vozy Passat budou vyráběny v Emdenu, zatím co Golfy ve Wolfsburgu.

Momentálně panují uvnitř celého konceptu poměrně napjaté vztahy, které se zaobírají především míry autonomity jednotlivých značek, ale také pracovních míst a rozdělování zisků.