* – Mototechna letos do konce listopadu prodala již 7000 zánovních aut
* – Prodeje Mototechny tvoří v ČR už 16 % výkonu skupiny AAA AUTO

Mototechna prodala již téměř 7000 aut

Za prvních jedenáct měsíců letošního roku značka zánovních vozů Mototechna prodala již téměř 7000 aut a její podíl na celkových prodejích skupiny AAA AUTO vzrostl na 16 %. Mototechna, která byla znovu uvedena na trh v roce 2012, v současné době nabízí 1200 zánovních vozů prakticky všech značek přítomných na českém trhu. Na rozdíl od dlouhých čekacích dob na nové vozy, které mohou být delší než rok, jsou téměř nové vozy z Mototechny k dispozici okamžitě.

„Prodeje Mototechny jsou podle našich analýz taženy prodeji nových aut, které významně rostly i v listopadu, přestože se blíží závěr hlavní sezóny. Proto očekáváme stabilní poptávku po zánovních vozech až do konce roku. Důležitým faktorem jsou i daňové optimalizace, které vždy v prosinci odbyt vozů z Mototechny podporují, jelikož mezi zákazníky je kromě soukromých osob také velký podíl podnikatelů a firem,“ říká ředitel značky Mototechna Stanislav Gálik.

Se sedmi tisíci prodaných aut od ledna do listopadu se oproti stejnému období loňského roku odbyt zánovních aut z Mototechny zvedl téměř o desetinu. Čtvrtina z nich měla naftový motore a 75 % s benzínový. Oproti loňsku se podíl benzínových vozů zvýšil o pět procentních bodů. Největší nárůst prodejů zaznamenaly vozy značky Škoda, jejichž počet se zvýšil o 25 %. Vozy Škoda také obsadili první tři příčky v TOP 10 nejprodávanějších aut, přičemž nejúspěšnější byla Škoda Fabia. Z hlediska typů karosérií zaznamenaly největší nárůst vozy SUV (+18 %) a největší pokles vozy MPV (-21 %).

Mototechna se díky vysoké poptávce po zánovních vozech stále významněji podílí i na celkovém růstu prodejů skupiny AAA AUTO, který letos při odhadované výši přes 75 000 automobilů dosáhne zhruba deseti procent. V České republice se prodeje Mototechny podílejí na celkových prodejích skupiny ze šestnácti procent.

TOP 10 nejprodávanějších modelů zánovních vozů značky Mototechna od ledna do listopadu 2017

1. Škoda Fabia
2. Škoda Rapid (vč. Spaceback)
3. Škoda Octavia
4. Hyundai i30
5. Škoda Yeti
6. Dacia Duster
7. Kia Ceed
8. Kia Sportage
9. Hyundai i20
10. Nissan Juke