Automobilka Volkswagen chce zahájit novou éru v roce 2019. O tři roky později chce nabízet již 20 elektrických modelů.

Automobilka Volkswagen se již horečně připravuje na dobu elektrickou. Postupně začíná odhalovat jednotlivé detaily svých velkých plánů. Vše vypukne zahájením výroby elektrického Volkswagenu I.D., který bude představovat první vlaštovku procházejícího elektrického jara.

Tento čistě elektricky model bude produkován v Německém Cvikově, tedy ve stejné továrně, kde byly v minulosti vyráběny legendární Trabanty. Automobil bude mít velikost Golfu a první vozy budou hotovy již v roce 2019. „ Naše přípravy na vstup do nové éry cenově dostupných elektromobilů jsou v plném proudu. Cvikov se rozvine v největší evropské centrum elektrické mobility,“ tvrdí předseda představenstva Volkswagenu Herbert Diess.

Nástup značky na elektrický trh bude velice rychlý. Již za tři roky od produkce modelu I.D. má v plánu nabízet již 20 elektrických modelů. „Chceme být rozhodně na vrcholu. Naše značka v příštích pěti letech vynaloží na elektrickou mobilitu šest miliard eur,“ říká k plánům Volkswagenu jeho šéf.

Po modelu I.D. se do roku 2020 dočkáme také dvou elektrických SUV, jedno s klasickou karoserií a druhé s karoserií typu kupé. Následovat by měl také model I.D. Buzz, tedy elektrický velkoprostorový automobil.

Základem těchto vozů bude nově vyvinutá platforma MEB, která je určena speciálně pro potřeby elektrického pohonu s bateriemi v podlaze s různě výkonnými typy elektromotorů. Samozřejmostí pak bude nejmodernější výbava jako inteligentní svícení či head up displej s rozšířenou realitou.

Automobilka na vývoji vozů pracuje s více jak 100 dodavateli. Ty navíc do procesu výroby zapojuje mnohem dříve, díky čemuž se proces produkce zkrátil o 11 měsíců.

Volkswagen počítá s tím, ze elektrické vozy zaujmou důležitou pozici v jeho prodejích. Proto plánuje pro první roky produkci až 100 tisíc vozů, které budou určeny pro trhy v Evropě, USA i Čínu. Technika navíc bude sdílená v celém VW Group, takže se na novinky můžeme těšit i u Škody Auto. První elektromobil z Mladé Boleslavi přijde v roce 2020.