Zatímco ve většině evropských zemích je tolerance za volantem až do 0,5 promile, u nás je zákone mnohem striktnější. Jak dlouho tedy trvá, než alkohol z krve vyprchá?

Známe to každý, přijedeme na oslavu, ale kvůli tomu že budeme řídit si prostě pivo nebo víno dát nemůžeme. Někteří nařízení ignorují i přes zákaz což jej jejich hloupost, ovšem slušný člověk si zkrátka nedovolí za volant usednout. Po jak dlouhé době je tedy možné usednou za volant, aniž bychom nadýchali?

Počet nehod zaviněných dopravní nehodou se v loňském roce vyšplhal na číslo 4251. I to je důvod, proč je tolerance u nás tak striktní. Nejde totiž ani tak o pokuty, jako spíše o to, že opilý člověk je skutečně nebezpečný. Pokud se však přeci jen z jakéhokoliv důvodu rozhodnete po dýchánku, kde jste požívali alkohol, usednou za volant, musíte si být jistí, že jste střízliví. Tento odhad však není vůbec jednoduchý.

Obecná poučka praví, že odbourávání alkoholu je 0,15 promile za jednu hodinu. Jiné zdroje zase tvrdí, že člověk odbourává 0,1 gramu alkoholu na jeden kilogram vaší váhy za hodinu. To platí však u mužů, ženy mají tuto hodnotu stanovenou na 0,085 gramů na kilo váhy.

Pokud tedy budeme pít jedno pivo s deseti stupni, pak muž o hmotnosti 85 kilogramů bude toto pivo odbourávat zhruba dvě a čtvrt hodiny. V případě piva dvanáctistupňového se pak jedná o půl hodiny delší dobu. Dvojku vína pak tělo odbourá za zhruba dvě a půl hodiny a panáka čtyřicetiprocentní lihoviny za tři a čtvrt hodiny.

Jedná se však o generalizaci, která není platná na každého. Dobu ovlivňuje náš zdravotní stav, únava, ale také druh alkoholického nápoje a dokonce i pokojová teplota. Ve výsledku je tak prostě lepší vyhnout se alkoholu zcela.