Mitsubishi by mohlo mít svou továrnu u Chebu v průmyslové zóně Cheb II. Z něj by využila zhruba třetinu plochy.

Pozemky v této průmyslové zóně zaujaly japonskou automobilku Mitsubishi, která hledá místo, kde by mohla vyrábět pneumatiky. Podle starosty Chebu Zdeňka Hrkala (ANO) by město dalo přednost investorovi, který by byl schopen využít celou, zhruba 130 hektarů velkou plochu.

Automobilka by na pozemcích o které se zajímá využila zhruba jen jednu třetinu jejich celkové rozlohy. Navíc by potřebovala asi padesátimetrovou chladící věž, což by mohlo být dost problematické z důvodu nedaleko situovaného letiště. Jak velkou investici Mitsubishi zamýšlí a ani rozpočet nejsou momentálně znám, stejně jako počet nově vytvořených pracovních míst.

“Firma si vybírá z několika lokalit. Cheb se jim líbí, protože jsme ve středu Evropy. Navíc se plánuje v Chebu vybudování nákladového nádraží,” uvedl Hrkal.

Problém je, že pozemky budou v Průmyslové zóně Cheb II. k dispozici nejdříve za dva roky. Do té doby je bude ke zemědělské činnosti využívat školní statek. Již druhá průmyslová zóna Chebu byla zařazena mezi strategické zóny České Republiky. Svou rozlohou je navíc velice výjimečná díky své velikosti o celkové rozloze 130 hektarů, což z ní činí jednu z největších průmyslových oblastí v Česku. Zasíťování pozemků vyjde v dohadu na 200 milionů korun. Samotný prodej pozemků pak ale město obohatí až o 700 milionů korun.

První část průmyslového parku v Chebu je již zaplněna. Působí zde logistické a výrobní firmy, které zaměstnávají od několika desítek po několik tisíc zákazníků. Svou rozlohou se jedná o nejvýznamnější průmyslovou zónu v kraji.