Aukční síň Christie´s bude nabízet k prodeji velice zajímavý exemplář Astonu Martin Centenary Edition Vanquish. Zajímavý je především proto, protože jeho prvním a dosavadním majitelem je James Bond, tedy jeho představitel Daniel Craig.

007

Tento model nebyl vytvořený pro některou z bondovek, ale společnost jej vytvořila coby oslavu svého stoletého výročí. Aby vše sedělo, této speciální limitky bylo vyrobeno pouhých sto kusů a Daniel Craig si pořídil exemplář s pořadovým číslem 007, jehož podoba je výsledkem spolupráce tohoto slavného herce a šéfdesignéra automobilky Aston Martin Markem Reichmanem. Díky ní má automobil velice exklusivní tmavě modrý odstín laku pojmenovaný Midnight Blue a interiér ve které hraje hlavní roli tmavě modrá kůže.

Standardní Vanquish

Po technické stránce je tento Aston Martin Centenary Edition Vanquish shodný se standardním provedením, tedy obsahuje 5,9 litrový atmosferický vidlicový dvanáctiválec o výkonu 421 kW, tedy pod kapotou mu ržá hned 573 koňských sil. Z nuly na sto se tento unikát dostane za 4,1 sekundy a nejvyšší rychlost je 295 kilometrů v hodině.

Aukce

Aston Martin Centenary Edition Vanquish s pořadovým číslem 007 daroval Craig do charitativní aukce The Exceptional Sale, kterou pořádá aukční síň Christie´s. Výtěžek z prodeje unikátního automobilu je určeno pro neziskovou organizaci The Opportunity Network, která poskytuje podporu mladým lidem ze znevýhodněných komunit v dosažení jejich kariérních či studijních cílů.

Celá aukce se bude konat 20. dubna v New Yorku, a Aston bude k nahlédnutí ve výstavní galerii akční síně v LA. Odhaduje se, že automobil by mohl být prodán za částku mezi 400 až 600 tisíc dolarů, tedy 8 až 12 milionů korun. Svůj podíl na ceně má také to, že má levostranné řízení a je plně schválen pro silniční provoz.