Automobiloví designéři čerpají svou inspiraci různě. Příroda, armádní stroje, umělci, to všechno jim dává inspiraci, ovšem u Volkswagenu chodí pro inspiraci do prodejen značky Apple.

Apple jako inspirace.

Automobilka momentálně pracuje na řadě elektrovozů, které dorazí na trh v roce 2020. Jejich podobu automobilka již poodkryla koncepty, o jejichž tvarech nyní něco více prozradil šéfdesignér automobilky Klaus Bischoff. Podle něj se elektrické Volkswageny inspirují Applem.

Německá automobilka se prý inspiruje jednoduchými tvary zařízení amerického výrobce elektroniky, především pak vizuální podobou zařízení jako je iPhone a iPad.

„Aktuálně definujeme hodnoty Volkswagenu pro éru elektrifikace. Co je vytyčené, musí být co nejvíce zdůrazněné, čisté a jasné. Také to musí zviditelnit zcela novou architekturu,“ říká k práci na připravovaných elektromobilech šéfdesignér Volkswagenu Klaus Bischoff.

Nová práce

Zároveň dodal, že elektromobily pro něj i další designéry znamenají nový druh práce. „Elektrický pohon stylistům dává volnější ruce. Minimalizujeme chladicí otvory, můžeme posouvat nápravy a tvořit zajímavé proporce,“ říká.

Značka investovala do vývoje nové čistě elektrické platformy MEB šest miliard eur, tedy asi 152 miliard korun. Stane se základem pro více jak dvacet elektromobilů, i těch které vycházejí z rodiny I.D. Další náznak elektrické horečky Volkswagenu prý uvidíme na autosalonu v Ženevě.

První hatchback

Prvním zástupcem elektrických radovánek značky bude hatchback vycházející z konceptu I.D.  Ten se začne vyrábět v Listopadu 2019 a do prodeje vstoupí v roce 2020. Nabídne výkon 124 kW a dojezd mezi 400 až 600 kilometry. V roce 2020 se začne vyrábět crossover.

Elektromobily jsou momentálně pro Volkswagen velice důležité a to nejen v Evropě, ale také Číně. Zde je elektrický pohon velmi silně podporován a to především díky kritickému stavu ovzduší tohoto asijského giganta.