Britská automobilka odhalila svůj první elektromobil. Jedná se o poměrně výrazný crossover, který disponuje celou řadou velmi zajímavých funkcí.

Kladivo na Teslu

Novinka byla ohlášena již na podzim roku 2016, kdy byl představen koncept vozidla. Nyní se světu odhalila produkční verze, která je další z novinek mezi prémiovými elektromobily. Co tedy všechno umí nový vůz, který má spadeno především na Teslu Model X?

„Zatímco ostatní o budoucnosti mluví, my ji budujeme. Ignorovali jsme zažitá pravidla a vytvořili čistě elektrický Jaguar I-Pace. Žádné výfukové plyny, žádné emise, žádný CO2 ani pevné částice. Výrazně se tak přibližujeme naší vizi o čisté, bezpečné a udržitelné budoucnosti,“ uvedl k představení nového vozu Dr. Ralf Speth, CEO Jaguar Land Rover.

Seth správně vystihl, že Jaguar nepostavil novinku na žádném ze svých již existujících modelů, ale začal s nepopsaným listem. Elektromobil se může pochlubit bateriemi o kapacitě 90 kWh, které deklarují dojezd až 480 kilometrů na jedno jediné nabití. A rychlonabíječkou se akumulátory doplní na kapacitu 85% za 45 minut. Čtvrt hodiny nabíjení pak vystačí na dojezd sta kilometrů a domácí nabíjení vozu zabere něco málo přes 10 hodin.

Sportovní výkon i vzhled

Každá z náprav má svůj elektromotor. Automobil disponuje výkonem 294 kilowatt a nadšenci sportovní jízdy rozhodně ocení zrychlení, z nuly na sto, které automobil zvládne za 4,8 sekundy. Automobil je extrémně lehký především díky hliníkové karoserii. Baterie jsou uspořádány mezi nápravami. Umístění motoru umožňuje rozložení hmotnosti 50:50.

Automobil vypadá skutečně dynamicky a sportovně. Navíc je velmi stylový, čemuž napomáhá svažující se střecha ve stylu kupé. V přední části najdeme aktivní lamely, které tvoří rovnováhu mezi chlazením a aerodynamikou. Když je třeba chladit, otevřou se, jindy však zůstávají zavřené a usměrňují proudění vzduchu. Díky typu pohonu a předsunuté kabině nabízí automobil dostatek prostoru pro celou posádku, který se rovná i větší konkurenci.