Řím se rozhodl tvrdě bojovat se znečištěním ovzduší ve městě. Příjme tak silné opatření, které se nemusí líbit každému.

Řím a silná opatření

Spolkový soud v Německu nedávno rozhodl o tom, že německá města mají právo na zákaz vjezdu naftovým vozidlům do svých center. A některá z nich takové opatření v nejbližší době skutečně plánují. Ovšem takovéto plány se nestřádají jen v Německu. Diesely budou mít utrum i v italském Římě.

Řím se rozhodl zakázat automobily ve svém historickém centru a to od roku 2024. Oznámila to římská starostka Virginia Raggiová, která toto rozhodnutí zveřejnila na svém facebookovém profilu. Něco podobného plánují také v Miláně, kde chtějí zakázat naftové vozy v centru města do roku 2030.

8

Řím se dlouhodobě potýká se smogem, a proto se vedení města rozhodlo k tomuto razantnímu kroku. Podle slov starostky jsou silná opatření nutností, pokud chce město skutečně zakročit. A je to vcelku logický krok. Ve městě nejsou velké průmyslové podniky, a tak zdejší ovzduší znečišťuje především automobilová doprava. I proto se během kritických smogových situací objevuje zákaz vjezdu vybraným vozům. Opatření se týkala vozů s lichým číslem na poznávacích značkách či starším vozům s naftovým motorem. Ovšem město bylo kritizováno za to, že její policie dodržování nařízení nehlídá.

Problém pro památky

Problém se smogem je pro Řím nutné vyřešit nejen kvůli jeho obyvatelům, ale také kvůli památkám. Studie italského ministerstva kultury dokázala, že následkem znečištění může být ve městě poškozeno 60 bronzových soch a 3 600 monumentů. Rozhodnutí Říma bylo zveřejněno ve stejný den, kdy se o podobném kroku začalo mluvit i v Německu. Spolkový soud rozhodl o tom, že mohou zakázat vjezd dieselových vozidel do svých center. Tyto zákazy by mohly být platné ještě letos.