Automobilka BMW má naplánovány dva čistě elektrické modely, kterých bychom se měli dočkat již za dva roky. Bude se jednat o SUV a sedan.

Bavorák do zásuvky

Elektromobilita je neustále probírané téma, které rezonuje napříč celým automobilovým světem. Stále více značek se snaží odpovědět na toto téma a nasazuje do svých flotil i elektromobily. BMW nabízí tento typ vozů od roku 2013, kdy představilo čistě elektrický hatchback i3, od té doby se však přeorientovalo spíše na plug-in hybridy. Nyní se však ke koncepci čistě elektrických automobilů vrací.

Předseda představenstva automobilky Harald Krüger na letošní výroční konferenci potvrdil příchod hned dvou nových elektromobilů v roce 2020. První elektrické SUV funguje na bázi X3, druhým modelem by měl být zcela nové i4.

Doposud se spekulovalo o tom, že novinka ponese označení i5, což se však nepotvrdilo. Má jít o elektrický sedan, který bude vycházet z loňské studie i Vision Dynamics. A pokud bude platit stejné pravidlo jako u i8, bude mít konceptová verze velmi blízko té sériové.

Na co se můžeme těšit?

„S pátou generací techniky eDrive budou naše vozidla v závislosti na verzi schopna ujet 550 až 700 kilometrů v elektrickém režimu. Model i4 těchto hodnot dosáhne,“ prozradil Krüger o chystané novince. Ta bude využívat Lithium-iontovou baterii a postavena bude na nové architektuře, která bude umožňovat zástavbu hybridního, elektrického i konvenčního pohonu. Pátá generace techniky má být navíc mnohem levnější.

Elektrická X3 bude nést označení iX3 a bude se jednat o první elektromobil BMW na bázi sériového modelu. Do budoucna by se však mělo takovýchto vozů objevit více. Od roku 2020 bude možná zástavba elektrického pohonu do všech nabízených modelů od této automobilky.

SUV by mělo nabídnout dojezd až 480 kilometrů, což mu bude stačit proti takovým konkurentům, jako jsou Audi e-tron, Jaguár I-Pace či Mercedes EQC.